Centrele de transfuzie ar trebui să lucreze în weekend. Este părerea ministrului sănătății, Victor Costache. Mai mult, acesta spune că sistemul se află într-o situație dificilă și trebuie reorganizat de urgență.

Victor Costache cere soluții

Ministrul Sănătății cere soluții pentru reorganzarea imediată a sistemului de transfuzii. El le-a cerut Amaliei Şerban, director în cadrul Ministerului Sănătăţii, şi directorului general al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof. dr. C. T. Nicolau”, Violeta Oancea, să îi prezinte urgent un plan de măsuri de dotare a institutului de transfuzie.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: “Vreau să reuşim şi noi să fim ca celelalte ţări europene, să lucrăm în weekend. Dacă putem în spitale, putem şi în centrele de transfuzie. (…) După cum ştiţi cu toţii sectorul spitalicesc necesită o modernizare rapidă pentru a creşte calitatea actului medical şi siguranţa pacientului. Unul dintre elementele cheie ale acestui deziderat este modernizarea sistemului de transfuzii care se află într-o situaţie dificilă. (…) Trebuie făcute angajări, trebuie plătite orele suplimentare, există resursele bugetare. Trebuie deschise sâmbătă şi duminică. Vom vedea planul de soluţii al experţilor din domeniu.”

Centrele de transfuzie ar trebui să lucreze în weekend

Mai mult, autoritățile anunță că modernizarea centrelor de transfuzii sanguine va fi făcută de îndată. Pentru acest lucru a fost alocat un buget de 30 de milioane de lei.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: “Se va demara rapid modernizarea centrelor de transfuzii sanguine, deoarece interesul pacienţilor din România primează. Nu putem asista la dezbateri fără să luăm nicio decizie între timp. (…)  În planul de investiţii pot să vă anunţ că sunt prevăzute deja 30 de milioane de lei numai pentru modernizarea centrelor de transfuzie în 2020. Începe în primul trimestru al anului 2020.”

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, dr. Diana Păun, este de aceeași părere. Potrivit acesteia, informarea şi educarea populaţiei cu privire la importanţa donării de sânge sunt deosebit de importante.

Consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, dr. Diana Păun: “Reorganizarea sistemului naţional de transfuzie sanguină este o necesitate stringentă. Avem nevoie de eficientizarea acestui sistem în primul rând, de un număr adecvat de centre de transfuzie sanguină, de centre mobile de recoltare, de asigurarea unui stoc de sânge, de creşterea acoperirii nevoilor transfuzionale şi, nu în ultimul rând, de legislaţie şi finanţarea adecvată.”