Ce înseamnă eficacitate de 95% la un vaccin?

Ce înseamnă eficacitate de 95% la un vaccin? Specialiștii Ministerului Sănătății explică faptul că eficacitate înseamnă un risc de 20 de ori mai mic de a dezvolta COVID-19 simptomatic în cazul unei persoane vaccinate.

Eficacitatea arată cu cât scad cazurile în populația vaccinată

De asemenea, specialiștii în sănătate susțin că eficacitatea unui vaccin arată cu cât scad cazurile de boală în populaţia vaccinată, comparativ cu populaţia nevaccinată.

Ministerul Sănătății: ”Eficacitate 95%’ nu înseamnă, cum poate ar fi uşor de crezut, că în 5% din cazuri vaccinul dă greş şi e inutil. De fapt, ‘Eficacitate 95%’ înseamnă că, prin comparaţie cu o persoană nevaccinată, o persoană vaccinată are un risc de 20 de ori mai mic să dezvolte COVID-19 simptomatic. Cum se ajunge la această estimare a eficacităţii? Prin studii clinice.”

Ce înseamnă eficacitate de 95% la un vaccin?

Totodată, reprezentanții MS spun că o dovadă în acest sens o reprezintă studiul care a stat la baza  aprobării vaccinului Pfizer BioNTech. Cele 43.448 de persoane care au participat la studiu au fost împărțite în 2 grupuri. Unii au primit vaccinul, iar celorlalți le-a fost administrat placebo (o soluţie salină).

Ministerul Sănătății: “În ambele grupuri, injecţiile au fost administrate la 21 de zile distanţă. Unul din obiectivele principale ale studiului a fost să determine eficacitatea vaccinului împotriva dezvoltării COVID-19 simptomatic, la cel puţin 7 zile de la administrarea celei de-a doua doze. S-a observat că din cele 21.720 de persoane care au primit vaccinul, doar opt au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR; din celelalte 21.728 de persoane care au primit placebo (soluţie salină), 162 au dezvoltat simptome specifice COVID-19, fiind confirmate prin testare RT-PCR.”

Un caz de COVID-19 simptomatic este definit medical ca fiind infecția cu SARS-CoV-2 manifestată prin semne și simptome. Acestea pot varia de la ușoare la foarte severe. Un caz de COVID-19 asimptomatic este definit ca fiind infecția cu SARS-CoV-2 care nu se manifestă clinic în nici un fel.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Un nou caz de infectare cu tulpina britanică, identificat la Suceava

    Articolul următor

    Pacienții cu scleroză multiplă, acces mai rapid la serviciile medicale

    Articole în trending