Cazurile de rahitism la copii sunt tot mai numeroase. Mai grav este, spun medicii, că de obicei aceste cazuri ajung la ei în faza de sechele, atunci când aproape nu se mai poate face nimic.

scris de Cristina Oană

Cum se dă vitamina D copiilor?

Specialistii atrag atenția că Vitamina D se administrează copiilor peste 2 ani numai în lunile cu R. De asemenea, celor peste 7 ani se dă vitamina D la recomandarea specialistului.

Medic primar recuperare medicală, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului , dr. Roxana Căldăraru: “În ultimii ani, eu pot sa vă spun că aceste cazuri de rahitism au devenit mult mai numeroase. Acum vedem foarte des și ce este mai rău este că îl vedem în faza de sechele. Deci, după ce nu se mai poate face nimic. Nu se mai pot repara. Sunt niște sechele osoase ireversibile.(…) Doza fiziologică de 500 de unități, dar și 1000 de unități atunci când este cazul până la vârsta de 2 ani. După vârsta de 2 ani se administrează vitamina D numai în timpul sezonului rece, din luna septembrie până în luna mai. În lunile cu R, tot așa o doza fiziologică de 500 de unități până la vârsta de 7 ani. Apoi numai la indicațiile medicului, probabil în perioadele de creștere mai rapidă a copiilor, adică prepubertar, adică în situații speciale. ”

Cazurile de rahitism la copii sunt tot mai numeroase

Părinții trebuie să fie atenți la orice modificare a copilului. În acest fel pot ajunge la timp la medic și lucrurile pot fi reparate. La ce trebuie să fie atenți părinții?

Medic primar recuperare medicală, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului, dr. Roxana Căldăraru: “Ce pot părinții observa? O asimetrie a reperelor osoase. O asimetrie a umerilor. Unul mai ridicat, unul mai coborat sau a omoplaților. Tot așa…un omoplat mai bine exprimat, unul mai șters, vârful omoplatului mai sus altul mai jos. Exista și rotații ale bazinului. Pliurile care se formează în talie: unul este mai șters, altul mai accentuat. Sunt lucruri minore care se pot observa de ochiul cuiva care nu este specialist.”

Sursa: Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului