Căldura și umiditatea excesivă pot duce la boli grave. În această perioadă camerele de gardă ale spitalelor sunt pline de pacienți afectați de temperaturile ridicate. Medicii sunt în alertă și le recomandă oamenilor să se hidrateze corect, iar cei care urmează un tratament să nu renunțe la el. Mai ales că autoritățile au prelungit atenționarea de caniculă până duminică.
Crește incidența accidentului vascular coronarian sau cerebral
Medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București, dr. Cristian Udroiu: “În primul rând căldura dă o stare de disconfort generală, care agită pacientul. Cresc valorile tensionale în ciuda unui tratament corect urmat până atunci, așadar crește incidența accidentului vascular coronarian sau cerebral. Dacă se adaugă și o umiditate excesivă atunci pierderea de căldură a organismului prin transpirație este împiedicată, ceea ce poate duce, de asemenea, la precipitarea evenimentelor vasculare”.
Medicul atrage atenția asupra nevoii de hidratare. Pentru cei care nu au contraindicații medicale sunt necesari 3 litri de apă pe zi în această perioadă.
Căldura și umiditatea excesivă pot duce la boli grave
Medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București, dr. Cristian Udroiu: “Există multe persoane cărora nu le place să bea apă. Și asta nu e bine. În condiții de caniculă, lipsa unui consum de apă duce la deshidratare, la pierderea de apă și electroliți, la hipotensiune severă cu “leșin”. Pur și simplu oamenii se simt amețiți și ajung să cadă pe stradă, fără să-și explice. În fond, explicația este foarte simplă și tratamentul și mai simplu: apa, care trebuie consumată în cantitate de minimum 2 litri pe zi, vara chiar și 3 litri, dacă pacientul nu are contraindicații medicale”.
Atenție la aerul condiționat
Specialiștii spun că nu este o soluție să stați în bătaia aerului condiționat pentru a vă răcori. Este important să evitați, pe cât puteți, trecerile bruște de căldură la frig.
Medic primar cardiolog la Spitalul Universitar de Urgență București, dr. Cristian Udroiu:” Dacă o persoană se așază fix în bătaia aerului condiționat se poate confrunta cu dureri toracice nespecifice (junghiuri) care pot totodată să-i dea o stare de agitație. Persoana respectivă poate deveni anxioasă, iar durerea să o ducă cu gândul la infarct. Ceea ce este greșit, însă. Durerea toracică în stânga, în dreptul inimii, nu este periculoasă, și trebuie diferențiată de “angina”, durerea de inimă, care apare în mijlocul pieptului.”
Așadar, hidratați-vă corespunzător, evitați trecerile bruște de la căldură la frig și nu stați în dreptul curenților aparatului de aer condiționat