Cafeaua scade riscul de a face cancer la ficat

Cafeaua scade riscul de a face cancer la ficat. Afirmația a fost făcută de profesorul austriac în hepatologie, Wolfgang Sieghart, care susține că studiile scot tot mai mult în evidență această variantă.  Cancerul la ficat este una dintre cele mai întâlnite forme de cancer și apare mai des la bărbați.

Ficatul nu doare!

Membru al Societății Austriece de Ganstroenterologie și Hepatologie, prof. dr.  Wolfgang Sieghart: “Cea mai bună metodă din punct de vedere al dietei este să bem cafea. Cafeaua este asociată cu o scădere dramatică a riscului de a face cancer de ficat.  Sunt multe studii care arată că dacă, de exemplu, ai ciroză hepatică și bei 3-4 cești de cafea pe zi, reduce riscul de cancer de ficat la jumătăte. Sunt sute de ingrediente în cafea. Știm că efectul este prezent și în cazul cafelei fără cofeină, deci nu este cofeina”.

Specialistul vede sute de pacienți cu cancer la ficat în fiecare an. Spune că  în mod normal ficatul nu doare.  Deci, nu sunt simptome specifice pe care sa le dea ficatul. Nimic nu trimite pacientul la medic.

Analizele de rutină vă pot salva viața!

Membru al Societății Austriece de Ganstroenterologie și Hepatologie, prof. dr.  Wolfgang Sieghart:  “Să luăm în serios analizele specifice bolilor de ficat. Încercați să găsiți cauzele acestor modificări, diagnosticați corect și tratați corect aceste mici afecțiuni. Totul pentru a evita o boală mai avansată a ficatului. Ecografia este o analiză importantă. Dacă avem modificări morfologice, ar trebui să căutăm motivele pentru care s-au întâmplat aceste modificări.”

Profesorul Wolfgang Sieghart  este de părere că în cazul în care testele de rutină arată valori crescute trebuie să cautați un medic specialist  care să trateze corect afecțiunea de care suferiți.  Cel mai important factor de risc în cazul cancerului de ficat sunt bolile cornice ale ficatului și în mod special ciroza hepatică.

Medicul de familie, un rol vital în prevenție

Membru al Societății Austriece de Ganstroenterologie și Hepatologie, prof. dr.  Wolfgang Sieghart:  “Trebuie să diagnosticăm și să tratăm  bolile ficatului. Pentru că dacă tratăm bolile de ficat, dacă tratăm hepatita C, dacă evităm consumul de alcool și așa mai departe, reducem dramatic riscurile bolilor de ficat pe termen lung.  Diagnosticul și tratamentul bolilor de ficat sunt cea mai bună prevenție pentru cancerul de ficat.”

Aproape 84.000 de cazuri noi de cancer au fost înregistrate în România  anul trecut.  Asta în condiţiile în care peste 50.000 de români îşi pierd viaţa anual din cauza acestei patologii. Profesorul Wolfgang Sieghart care este specializat în tratamentul cancerului de ficat vede anual zeci de români care au această afecțiune. Doctorul este colaborator AT-Med.

 

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Ministrul Sănătății va verifica fiecare spital

Articolul următor

130 de mii de români suferă de epilepsie

Articole în trending