Au găsit tratamentul împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Au găsit tratamentul împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice. Cercetătorii francezi au dezvoltat, într-un studiu, “grenade genetice” pentru a putea ține în frâu înmulțirea bacteriilor rezistente la antibiotice.

“Grenade genetice”

Potrivit studiului, publicat în revista Nature Biotechnology, aceste „grenade” genetice țintesc bacteriile rezistente și le protejează pe cele benefice pentru organism. De exemplu, atunci când se administrează un antibiotic, acesta atacă și bacteriile vinovate pentru apariția unei boli, dar și pe cele care sunt benefice organismului. Aceste bacterii bune trăiesc în intestinele fiecăruia dintre noi. Când sunt atacate se întâmplă un dezechilibru al florei bacteriene. Acesta poate favoriza dezvoltarea unor bacterii rezistente la antibiotice.

Cercetător la Institutul Pasteur din Paris și autor al studiului, Didier Mazel: Ucigând toate bacteriile, se creează astfel un uriaş loc liber pentru cele care sunt rezistente, întrucât ele nu mai au competitori.”

Au găsit tratamentul împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Această “grenadă genetică”, creată de cercetători, conține o toxină care se activează doar în prezenţa unei molecule specifice a bacteriei ţintă. În acest fel omoară numai bacteriile vinovate de apariţia unor boli, iar bacteriile benefice rămân intacte.

Tratamentul inovativ a fost testat pe bacteria care cauzează holera. Specialiștii au reușit să o elimine în cazul viețuitoarelor testate.

Autorităţile sanitare mondiale emit cu regularitate alerte despre pericolul reprezentat de supraconsumul de antibiotice, din cauza căruia bacteriile devin rezistente.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii rezistența la antibiotice este una dintre cele mai grave amenințări asupra sănătății mondiale. Numai în Europan mor anual 33 de mii de persoane. Practic, rezistența la antibiotice omoară tot atâția oameni cât cazurile de gripă, tuberculoză și HIV la un loc.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Nici un spital românesc nu poate îngriji mari arși?

    Articolul următor

    Fond de solidaritate pentru spitalele de stat

    Articole în trending