Medicii spun că aceste cure de slăbire pot duce la boli grave dacă nu sunt urmărite de specialiștii în nutriție. Mulți oameni sunt încântați de aceste diete pentru ca reușesc să scape de kilogramele în plus într-un timp extrem de scurt.

“Un consum prea ridicat de proteine (peste 2g proteine per kg/corp), o reducere drastică a carbohidraților și un aport scăzut de apă pot avea repercusiuni neplăcute asupra sănătății. Eliminarea proteinelor în exces se face prin transformarea lor în amoniac, care este destul de toxic pentru organism. Ficatul și rinichii fac un efort destul de mare pentru a ajuta la eliminarea acestui amoniac. Proteinele rămase neabsorbite în colon pot deveni cancerigene și pot devia într-un cancer de colon”, spune specialistul în nutriție Luiza Eacobescu.

Specialiștii spun că un om poate slăbi cu o astfel de dietă și până la 8 kilograme într-o lună, iar dacă este ținută corect sub îndrumurarea unui specialist poate avea rezultate bune fără să afecteze grav organismul. Medicii recomandă însă celor care vor să slabească să își schimbe stilul de viață și să învețe să asocieze alimentele.

“Foarte important este cum combinăm alimentele. Și anume: NU proteine cu carbohidrați carbohidrați (au sucuri digestive diferite și se anihilează unele pe celelalte când ajung în stomac), NU glucide cu lipide, NU fructe cu alte categorii. Asocierea alimentară greșită duce la o digestie incompletă, substanțele nutritive nu vor fi complet asimilate, activitatea enzimelor digestive va fi tulburată, ajungând să vă confruntați cu balonări, indigestie, crampe stomacale, sindrom de colon iritabil, flatulență. Renunțați la produsele procesate, prăjeli, produsele de patiserie, sucurile și băuturile carbogazoase”, spune specialistul în nutriție Luiza Eacobescu.