Aparatură de ultimă generație la Grigore Alexandrescu! Cele trei săli de operație din secția de ortopedie a celui mai mare spital de copii din țară au fost dotate după cele mai înalte standarde. Secția se va redeschide pentru micuții pacienți. Medicii le cer colegilor din țară să trimită cazurile complicate aici pentru că, în cele mai multe dintre situații, se aplică tratamente incorecte.
Se redeschide secția de ortopedie
Pentru sălile de operație au fost cumpărate echipamente performante. Numai la Luxemburg există o masă de operație ca cele luate pentru intervențiile pacienților ortopedici. De altfel, medicii de aici operau pe mese din 1970 și se foloseau de lămpi din 1998.
Managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, “Grigore Alexandrescu”, conf. dr. Alexandru Ulici: “Încă în țară se mai încearcă tratamente care nu sunt tocmai cele potrivite. Noi rezolvăm tot ce ni se adresează. De aceea presiunea pe secțiile chirurgicale este foarte mare. (…) Noi operam pe ortopedie între 250 și 300 de copii în fiecare lună. Pe chirurgie I între 350 – 400 de copii, pe chirurgie II între 150-200 de copii. În total vreo 700 de copii în fiecare lună. 60 la sută sunt din provincie, iar din aceștia vreo 30 la sută sunt pe tratamente incorecte. (…) Noi avem posibilități terapeutice care deocamdată depășesc posibilitățile celor din provincie. Preferăm să se trimită de la bun început pacientul către noi”.
Aparatură de ultimă generație la Grigore Alexandrescu!
Aparatura a fost luată tocmai pentru ca medicii să poată face față la tot ce li se adresează. S-au gândit că în cazul unei calamități nu se mai ține seama de spital de adulți sau spital de copii. Victimele sunt aduse, iar ei trebuie să fie pregătiți să le trateze corespunzător.
Managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, “Grigore Alexandrescu”, conf. dr. Alexandru Ulici: “Pot să vă spun că în Luxemburg mai există o masă de tipul astă. Noi avem 3. Suntem pregătiți să facem față la orice ni se adresează. Suntem pregătiți să fim versatili. Doamne ferește de o catastrofă. În cazul cutremurilui din 77 la Grigore Alexandrescu au fost aduși foarte mulți adulți”.
Pot fi operați adulți în caz de calamitate
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Mesele de operație erau din 1970 și se opera. Lămpile din 1998. În caz de calamitate nu se mai ține seama că este spital de adulți sau de copii. În aceste condiții noi putem spune că adulții pot fi aduși aici. Tot ce se achiziționat în ultima perioadă poate fi convertit pentru adulți. Mese de operație care suportă greutate mare, aparate medicale care pot fi folosite și pentru adulți. Asta a fost ideea. Să ne asigurăm.”
Ministrul Sănătății spune că pentru aici a fost o alocare bugetară, până în acest moment, de 10 milioane de lei. Achizițiile s-au făcut în limita a 6 milioane, deocamdată. Având în vedere că acest spital a înțeles ce are de făcut se va suplimenta finanțarea cu încă 4 milioane și jumătate de lei, astfel încât să se ajungă la un nivel de dotare performant. Mai mult, Sorina Pintea susține că vor fi luați banii alocați spitalelor care nu i-au cheltuit și vor fi dați celor care știu ce au de făcut.
Annual, medicii de la Grigore Alexandrescu tratează 1 milion 200 de mii de micuți pacienți.