64 de copii au murit din cauza rujeolei

64 de copii au murit din cauza rujeolei. Ultimul deces a fost înregistrat în urmă cu două zile. Medicii vorbesc despre necesitatea introducerii obligativității vaccinării, cel puțin împotriva virusului rujeolic. În acest fel, spun ei, epidemia ar putea fi ținută în frâu.

“Situațiile excepționale necesită măsuri excepționale”

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: „Cine este responsabil? Cred că responsabili suntem noi toți pentru că atunci când ne găsim în fața unei probleme așa de importante nu reușim să ne mobilizăm încât să facem ca lucrurile să înceteze. Sigur nu este un lucru simplu. Necesită măsuri de natură legală, de natură administrativă, organizatorice și profesionale foarte serioase. Vedeți că Italia, care a reușit să promoveze o lege a vaccinării, a obligativității vaccinării, a reușit să crească acoperirea vaccinală. Mă refer exact la rujeolă în regiunile în care aveau să zicem 80 la sută acoperire vaccinală. Au reușit în aceste regiuni să ajungă ajungă la peste 90 la sută acoperire vaccinală împotriva infecției cu virusul rujeolic. Deci, se poate, dar așa cum vă spuneam există un set de măsuri pe care trebuie să le ia atât Parlamentul României, Guvernul, autoritățile de sănătate publică , dar și noi ca profesioniști în sănătate. Cred că trebuie să ne asumăm că nu am reușit să facem suficient încât să reușim să controlăm epidemia”.

64 de copii au murit din cauza rujeolei

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila: „Știți care este problema cu obligativitatea? Problema este așa. Situațiile excepționale necesită măsuri excepționale. Acum ne găsim într-o situație excepțională. Dacă există un nivel suficient de înțelegere și educație în societate care să ducă la o acoperire vaccinală suficientă, obligativitatea nu este necesară. Dar în momentul în care ai o scădere marcată atunci avem o problemă și trebuie să răspundem acestei probleme. Gandiți-vă că până în anul 2007-2008, în România, acoperirea vaccinală era peste 95 la sută. De atunci a scăzut încet încet si ajungem la rujeolă, la acoperiri vaccinale de 80 – 85 la sută pentru prima doză și undeva între 65-70 la sută pentru a doua doză. Și atunci sigur că trebuie să facem ceva încât să controlăm acest lucru. Și în afară de chestiunea asta cu obligativitatea care poate să fie un termen care trebuie luat în considerare de cei care refuză vaccinarea. Și dacă refuză într-adevăr vaccinarea  trebuie să își asume consecințele nevaccinării propriului copil.”

Specialiștii consideră că actuala situație nu este o glumă și că este nevoie de o strategie coerentă a vaccinării.

Șeful Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol: ”Trebuie dezvoltate centrele de vaccinare comunitare. Prin vaccinare oprim și epidemiile, dar reducem și din povara, pe care bolile o aduc și persoanelor și societății. România nu are un comitet național de vaccinologie.”

În cazul vaccinării copiilor, specialiștii vorbesc inclusiv despre posibilitatea ca serul să fie făcut în rețeaua de medicină școlară.

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Pacient cu un plămân ieșit din torace, salvat

    Articolul următor

    Medicamentele ieftine ar putea dispărea de pe piață

    Articole în trending