4 români mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral!

Statisticile sunt sumbre. Dacă pacientul cu AVC ar ajunge la timp la spital și dacă ar primi tratamentul adecvat ar trăi și poate nu ar rămâne nici cu sechele. Medicii spun că dacă s-ar interveni în primele 6 ore de la apariția simptomelor șansele ca pacientul să își revină complet sunt peste 70 la sută.

Prof. Dr. Gheorghe Iana: “AVC poate determina o gravă afectare a calității vieții pacienților, dar și costuri mari cu îngrijirea ulterioară a acestor pacienți.

A doua cauză de mortalitate!

In România, accidentul vascular cerebral reprezintă a doua cauză de mortalitate și dizabilitate cu un cost anual pentru statul român de aproximativ 657 milioane euro.

Prof. Dr. Gheorghe Iana: “Vârsta de debut a accidentului vascular cerebral a coborât foarte mult, generată de condiţiile de viaţă, viaţă modernă şi aşa mai departe. Din estimările Institutului Naţional de Statistică, pe următoarea perioadă se prevede o creştere a mortalităţii cu peste 34% din cifra actuală în fiecare an, până în 2035.”

Nu avem disponibilitate în spitale!

Reprezentanții Societăţii Române de Neuroradiologie şi Radiologie Intervenţională spun că în țara noastră sunt mari probleme de diagnosticare a pacienților cu AVC.

Prof. Dr. Gheorghe Iana: “Nu întotdeauna avem acces la un mijloc rapid de transport din cauza numărului mare de cazuri. Distribuţia neuniformă a centrelor de stroke, acestea sunt grupate pe lângă centrele universitare predilect, pentru că acolo avem specialişti. În zonele în care nu avem, avem o mare problemă. Suportul de diagnostic imagistic redus este o altă problemă. În majoritatea spitalelor nu avem disponibilitate 24 din 24 de ore şi nici acces la un platou tehnologic şi nici specialişti care să facă un diagnostic, o perfuzie, o difuzie în acest interval”.

Momentan, sistemul de sănătate din România dispune doar de 5 specialiști care pot interveni endovascular în cazuri de AVC după cele mai noi protocoale internaționale.

Ce zic autoritățile?

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici: “Sunt foarte mulți bani cheltuiți pe o abordare antică. Vom tăia cheltuiele din zona publică unde nu se justifică și le vom direcționa spre sănătate. Trebuie să implicăm și companiile private în rezolvarea acestor probleme. Este necesară crearea unui cadru legislativ care să permită investiția companiilor private în sistem, iar sistemul de sănătate să plătească doar dacă soluțiile propuse de aceștia au rezultatele promise.”

 

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Medicii sunt în alertă! Cancerul de cap și gât, depistat și tratat târziu!

    Articolul următor

    Bolnavii de cancer așteaptă prea mult tratamentele inovatoare

    Articole în trending