30 de afecțiuni pot fi prevenite prin vaccinare. Medicii atrag atenția încă o data că vaccinurile sunt sigure și pot preveni boli, care din păcate au reapărut. Aproape jumătate dintre români nu sunt convinși că vaccinarea este cea mai sigură metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase. Acest fapt a dus la creșterea numărului de decese cauzate de afecțiuni prevenibile prin vaccinare, cum ar fi rujeola.
Vaccinul, între mit si realitate
Președintele Societății Naţionale de Medicina Familiei, dr Dina Mergeani: ,,Aproape jumătate dintre români, 46%, nu sunt convinși că vaccinarea este cea mai sigură metodă de apărare împotriva unor boli infecțioase, conform unui studiu realizat la începutul acestui an. Această lipsă de convingere se observă în scăderea ratei de vaccinare și mai departe în creșterea numărului de îmbolnăviri și decese cauzate de afecțiuni prevenibile prin vaccinare, cum ar fi rujeola. Niciunul dintre miturile care circulă în spațiul public și care sperie adulții nu pot fi dovedite medical. Recomandăm părinților să se adreseze medicului de familie și să-și vaccineze copiii, iar adulților să țină cont de recomandările de vaccinare specifice etapei de viață în care se află.”
Oamenii de știință au în dezvoltare peste 260 de vaccinuri. Sunt vaccinuri pentru boli infecțioase, afecțiuni oncologice, alergii, boli autoimune sau neurologice.
30 de afecțiuni pot fi prevenite prin vaccinare
Directorul Executiv al ARPIM, Dan Zaharescu: ,,Obiectivul nostru este acela de a contribui la asigurarea accesului universal la vaccinuri şi vaccinare, fie că vorbim despre vaccinarea copiilor sau despre vaccinarea adulților. În România sunt două elemente esențiale care trebuie abordate. Primul dintre ele, asigurarea stocurilor necesare de vaccinuri. Acest lucru se poate face printr-un dialog continuu şi constant între autorități şi producători. Producția unui vaccin poate dura şi doi ani, astfel că evaluarea necesarului de vaccinare şi solicitările către producători trebuie făcute cu simț de răspundere şi cât mai din timp. Cel de-al doilea aspect este legat de creșterea ratei de vaccinare prin adresarea îngrijorărilor privind siguranța şi eficiența vaccinurilor.”
Se va adopta “Legea Vaccinării”
Ministrul Sănătății a spus că are convingerea că nu va mai trece mult timp și Legea Vaccinării va fi adoptată. Proiectul se află în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților de peste un an.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Legea vaccinării, care în acest moment este în Parlament şi am convingerea că nu va trece foarte mult timp şi această lege va fi adoptată, pentru că, din păcate, anti-vacciniştii au mai mult succes decât ne aşteptăm şi nu vorbim numai despre hepatite, vorbim despre celelalte patologii care cresc în număr şi datorită faptului că vaccinarea din punctul meu de vedere nu este obligatorie şi când spun obligatorie mă gândesc la obligativitatea informării în primul rând.”
Rata de acoperire vaccinală în România este mult sub pragul de 95% recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. În cazul vaccinării antirujeolice, acoperirea vaccinală a scăzut de la 89% în 2016 la 86% în 2014, iar în cazul vaccinării anti-poliomielită, a scăzut de la 94% la 89% în aceeași perioadă de timp.