142 de români mor zilnic din cauza cancerului. De ani de zile, autoritățile promit un plan național pe oncologie și programe de prevenție. Din păcate, în lipsa acestor programe, boala este depistată în stadii tardive.
În România nu există prevenție
Echipa actuală de la Ministerul Sănătății speră să poată așeza planul european împotriva cancerului şi la nivelul României. Autoritățile pregătesc Masterplanul pe oncologie și promit că îl vor implementa.
Secretatul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Nelu Tătaru: “Ştim că această maladie, cancerul, pe lângă că omoară 140 de pacienţi pe zi, omoară 50.000 de pacienţi pe an. Schimbă destinul a 80.000 de pacienţi în fiecare an prin depistarea acestei boli. Avem în acest moment la nivelul MS programe de screening. Pe cancer de col uterin, cancer colorectal , suntem în dezvoltarea screeningului cancerului de sân. Avem toată deschiderea. Cu comisiile de Sănătate din Senat şi Camera Deputaţilor urmând ca în perioada imediat următoare să putem aşeza acest plan european împotriva cancerului şi la nivelul României. Este adevărat, acest plan se poate dezvolta doar în concordanţă cu discuţiile pe care le avem cu experţi, cu asociaţii profesionale, sindicate, asociaţii de pacienţi urmând să poată di adaptata la nivel naţional. În acest sens ne uităm la exemplele bune din Europa. Vom aduce pe tapet programe pilot care au cea mai mare incidenţă şi mortalitate în România. ”
142 de români mor zilnic din cauza cancerului
Pentru mulți pacienți oncologici din România, prima schemă de tratament poate fi și ultima. Timpul este cea mai importantă resursă. Fiecare zi este o luptă, însă medicamentele oncologice nou introduse în Europa ajung în România după 2-3 ani, fiind de multe ori prea târziu.
Președintele CNAS, Adela Cojan: “Masterplanul pe oncologie a fost gândit ca să încercăm și să ajungem și noi să tratăm. Să nu mai ajungem să băgăm trei sferturi din banii de oncologie pe stadiile III și IV. Ratele de supraviețuire, o să vedem că după ce băgăm miliarde de lei în chimioterapice și radioterapice. Îi găsim pe lista de decedați. Nu avem rate de supraviețuire cumsecade. Ăsta a fost obicetivul Masterplanului pe oncologie.”
Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia: “Din câte ştim cu toţii în România nu avem un plan naţional de cancer. Este cumva lăsat în Ministerul Sănătăţii încă de pe vremea ministrului Achimaş . NU mai ştim nimic de acel plan de cancer. De anii de zile spunem că este necesar un plan de cancer , de un registru naţional de cancer şi multe nevoi pe care noi le-am semnalat de ani de zile şi le tot repetăm ca şi programele de prevenţia care nu există din păcate. Avem acel program de prevenţie pe cancerul de col uterin subfinanţat. Când merge femeia la medical de familie să ia o trimitere I se spune că nu mai sunt fonduri, şi este amânată. ”
Cancerul cu cea mai mare incidență
Cea mai mare incidență în România o are cancerul de plămâni (13,6%). Este urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Cancerul de plămâni este responsabil de aproximativ 30% dintre decesele cauzate de cancer în România.
Consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, dr. Diana Păun: “Screeningul pentru cancer trebuie să recunoaştem nu este unul sistematic în România pe nicio patologie şi se înregistrează o participare destul de scăzută la această procedură şi o calitatea sub nivel optim. În ultimii ani s-au introdus multe medicamente noi în sfera oncologică ceea ce este de apreciat dar trebuie să ne punem problema sustenabilităţii sistemului de sănătate. Rolul prevenţiei este unul hotărâtor de aceea avem nevoie de program funcţionale de screening în toate patologiile oncologice.”