1.500 de persoane mor anual la psihiatrie

1.500 de persoane mor anual la psihiatrie. Este vorba despre cei cu dizabilități psihosociale aflate în unități medicale de profil. Cazul Săpoca nu este unul singular. Autoritățile ar fi știut de ani buni despre situația din unitatea medicală, însă nimeni nu a făcut nimic. Datele au fost făcute publice de către specialiștii Centrului de Resurse Juridice.

Cazul Săpoca nu este singular

Mai grav este că acești oameni mor în unitățile medicale, iar la Ministerul Sănătății nu există informații centralizate despre cauzele sau numărul deceselor.

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice: „Din datele colectate de CRJ a reieșit că în România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale aflate în instituțiile publice de sănătate mintală și protecție a persoanelor cu dizabilități. Dintre acestea, aproximativ 500 au decedat în spitale și secții de psihiatrie în perioada cuprinsă între septembrie 2017 și septembrie 2018. Cu toate acestea, informații despre cauzele și numărul deceselor nu există la nivelul Ministerului Sănătății. Nu există informații centralizate, publice, defalcate despre numărul persoanelor internate. Despre perioada de internare, numărul internărilor nevoluntare sau a celor voluntare, diagnostic, tratament și personal medical, psihologi și asistenți sociali.”

CRJ prezintă și o serie de date cuprinse într-un raport de monitorizare realizat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca.

1.500 de persoane mor anual la psihiatrie

Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice: „În perioada de timp vizată, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca (…) au decedat 17 persoane, printre care și un bărbat în vârstă de 45 de ani (asfixie mecanică produsă prin spânzurare). 64 de persoane au fost internate nevoluntar. Dintre acestea, doar 14 au fost confirmate de o instanță de judecată. Pentru ceilalți spitalul de psihiatrie considerând că ‘nu este cazul’ să sesizeze internarea nevoluntară. Obligația este prevăzută de legea sănătății mintale. Într-un singur caz a fost exercitat recursul împotriva hotărârii de internare nevoluntară. Pacientul în vârstă de 31 de ani fiind internat de 1.270 zile la momentul colectării datelor.”

Cazul de la Săpoca s-a întâmplat la o distanță de 15 ani de nenorocirea de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare din județul Dolj. În 2004, la unitatea medicală, au decedat 18 pacienți din cauza scăderii rapide în greutate și hipotermiei, într-un interval de 3 săptămâni.

 

    Distribuie acest articol

    Articolul precedent

    Conferința Națională de Imuno-Onco-Dermatologie

    Articolul următor

    Mai mulți pensionari vor lua medicamente compensate!

    Articole în trending