Vaccinarea antigripală, extrem de importantă în cazul copiilor. Medicii de familie trag un semnal de alarmă asupra posibilităţii creşterii numărului infecţiilor respiratorii şi al cazurilor de gripă în contextul reluării cursurilor.

Vaccinuri gripale disponibile la medicii de familie

Reprezentanții Societății Naţionale de Medicina a Familiei incurajează vaccinarea antigripală a copiilor și a adolescenților pentru a evita o dublă infectare.

Președintele Societății Naţionale de Medicina a Familiei, dr. Dina Mergeani: “Imunizarea antigripală rămâne chiar şi în această perioadă extrem de importantă pentru a reduce riscul unei duble infectări (cu virus gripal şi SARS CoV-2) şi pentru a evita posibile complicaţii determinate de virusul gripal în rândul copiilor şi al comunităţii. SNMF încurajează vaccinarea antigripală a copiilor şi adolescenţilor având în vedere că vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă.”

Vaccinarea antigripală, extrem de importantă în cazul copiilor

Medicii de familie reamintesc părinţilor că au la dispoziţie vaccinuri tetravalente cu administrare intramusculară şi intranazală, disponibile în farmacii. De asemenea, sunt și vaccinuri distribuite prin programul naţional de vaccinare care pot fi administrate. Specialiștii îi încurajează pe părinţii să se informeze despre imunizarea impotriva gripei şi despre beneficiile acesteia.

Coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, dr. Gindrovel Dumitra: “În contextul în care, cel puţin pentru moment, copiii nu vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 şi, în acelaşi timp, ei sunt principalii vectori de transmitere a virusului gripal, vaccinarea antigripală a acestora reprezintă o modalitate prin care îi putem proteja de o posibilă infectare cu ambele virusuri. Prin vaccinarea acestora putem reduce substanţial riscul de îmbolnăvire şi de apariţie a complicaţiilor cauzate de virusul gripal, care pot necesita spitalizare, precum şi transmiterea virusurilor în comunitate care uneori duc chiar la deces. În timp ce protejăm copiii, reducem semnificativ şi transmiterea virusului gripal în comunitate.”