Categorii: Boli infecțioase Sănătate Publică Stiri si noutati

Tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni variantă dominantă

Tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni variantă dominantă, spune medicul militar Valeriu Gheorghiță. Acesta precizează că în cazul în care nu există acoperire vaccinală suficientă există riscul să ne confruntăm cu un al patrulea val de îmbolnăviri.

“Pandemia nu s-a încheiat”

Șeful campaniei naționale de vaccinare afirmă că în acest moment există patru variante virale îngrijorătoare.

Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță: “Pandemia nu s-a încheiat. Este cât se poate de evident că la acest moment există patru variante virale îngrijorătoare. Aşa cum ele au fost clasificate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii – varianta Alfa sau varianta britanică, varianta Beta sau varianta sud-africană, Gama, varianta braziliană, şi, nu în ultimul rând, varianta Delta sau varianta indiană. Această tulpină are o capacitate de contagiozitate cu circa 50% mai mare decât varianta britanică. Și ştim că varianta britanică avea o capacitate de contagiozitate cu cel puţin 30%-50% mai mare decât varianta iniţială din Wuhan. Deci, dacă ne-am uita la rata bazală de reproducere a cazurilor, este de aproape 5, în sensul că un pacient bolnav infectează alte 5 persoane. Spre deosebire de tulpina iniţială, care avea o rată bazală de reproducere a cazurilor între 2 şi 3. Deci, categoric vorbim de o contagiozitate mult mai mare. Din păcate, ceea ce se întâmplă în acest moment în Marea Britanie arată o tendinţă de expansiune în populaţie a acestei variante virale. Majoritatea cazurilor diagnosticate de infecţie cu SARS-CoV-2 sunt cauzate de această variantă Delta.”

Tulpina indiană a SARS-CoV-2 poate deveni variantă dominantă

Medicul miliatar este optimist pentru că, spune el, vaccinurile actuale îşi dovedesc eficienţa faţă de această variantă virală. Evident, cu condiţia să fie efectuată schema completă de vaccinare.

Președintele CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță: “Şi nu cred că lucrurile se vor opri în acest punct. Dacă ne uităm la evoluţia variantei virale britanice, varianta Alfa, există o întârziere de circa o lună, două luni, până ea se răspândeşte în restul ţărilor europene. Sperăm ca de această dată, cum am sperat de fapt în toată această pandemie, să ne înşelăm şi să nu fie acest lucru, să se extindă la nivelul celorlalte ţări europene. Însă, din punct de vedere biologic, virusurile cele mai adaptate sunt cele care se vor extinde la nivelul populaţiei. Cu condiţia să existe populaţie susceptibilă la boală. Adică populaţie care în continuare este receptivă. Or, în condiţiile în care nu avem o rată de acoperire vaccinală crescută, suficientă încât să se încetinească răspândirea infecţiei în rândul persoanelor, suntem la risc să ne confruntăm cu un val patru de îmbolnăviri. Și aici nu este o speculaţie, este, din păcate, foarte probabil o realitate cu care ne vom confrunta. Însă ceea ce ţine de noi este să diminuăm amplitudinea şi durata acestui val de îmbolnăviri.”

Articole recente

  • Vaccinarea

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii. Acesta poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis…

septembrie 15, 2022
  • Sănătate Publică

Unde puteți face evaluare COVID-19?

Unde puteți face evaluare COVID-19? Ministerul Sănătăţii a publicat lista actualizată a Centrelor de Evaluare…

iulie 29, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate. Totuși, ministrul Sănătății…

iulie 26, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Ministrul Sănătății se așteaptă la 70 000 de cazuri de COVID săptămâna viitoare

Ministrul Sănătății se așteaptă la 70 000 de cazuri de COVID săptămâna viitoare. Alexandru Rafila…

iulie 26, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș

Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș. Compartimentul este dotat…

iulie 21, 2022
  • Medicii vă vorbesc
  • Stiri si noutati

Dr. Victor Ștefănescu: Nu trebuie să uităm de ce facem medicină

S-a specializat în chirurgia avansată laparoscopică oncologică convins că așa le poate oferi pacienților șansa…

iulie 20, 2022