Categorii: Cardiologie Tehnologie în medicină

Test de sânge depistează rapid insuficienţa cardiacă

Test de sânge depistează rapid insuficienţa cardiacă într-un stadiu incipient. Acesta a fost dezvoltat de oamenii de știintă din Marea Britanie. În România, un milion de oameni suferă de insuficienţă cardiacă.

Problemă descoperită înainte să apară

Noul test găsește semnele insuficienţei cardiace înainte ca pacienţii să prezinte simptome clinice majore. În acest fel este prevenită afectarea pe termen lung a sănătăţii inimii. În acest moment, medicii măsoară, printr-un test standard de sânge, nivelurile sangvine ale unei proteine denumite Peptidul natriuretic de tip B. Nivelurile ridicate ale acestei protein indică un semn de insuficienţă cardiac. Nivelurile sunt ânsă ridicate și dacă pacientul este obez, vârstnic sau ia anumite medicamente. Acest fapt face ca testul să nu fie chiar eficient.

Cercetătorii au analizat mostrele de sânge și au identificat 25 de proteine specifice pacienților cu insuficiență cardiacă. Au testat ulterior 400 probe de sânge, prelevate atât de la pacienţi care sufereau de insuficienţă cardiacă, cât şi de la persoane care nu aveau această afecţiune. Au ajuns la concluzia că cele 25 de proteine, la care se adaugă nivelurile de BNP, oferă o metodă mai precisă de diagnostic a insuficienţei cardiace.

Test de sânge depistează rapid insuficienţa cardiacă

Cercetător la Queen’s University, Claire Tonry: “Este o nevoie urgentă de a dezvolta teste care pot diagnostica insuficienţa cardiacă într-un stadiu precoce şi cu mare precizie, astfel încât pronosticul persoanelor care suferă de această afecţiune să se îmbunătăţească. Este dificil să măsori mai mulţi biomarkeri din sânge printr-un singur test sangvin, dar, prin metoda noastră, am putut măsura rapid mai multe proteine într-o cantitate mică de sânge, prelevată în mod obişnuit de medici pentru măsurarea nivelului de BNP.”

Specialiștii spun că este vital ca insuficienţa cardiacă să fie diagnosticată pe cât de rapid posibil. Există tratamente care pot stopa evoluția sau care ameliorează simptomele. Cercetătorii adună probe de sânge de la englezi, francezi, greci și americani pentru a putea confirma descoperirile.

Ce este insuficiența cardiacă?

În România, un milion de români suferă de insuficienţă cardiacă. Mai grav este că 9 din 10 bolnavi nu știu că au această afecțiune.

Insuficienţa cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe. Cele mai frecvente cauze sunt boala coronariană ischemică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile şi malformaţiile congenitale cardiace. Specialiștii spun că simptomele sunt: respiraţia grea, capacitatea de efort scăzută sau starea de oboseală.

Articole recente

  • Stiri si noutati

Centru modular pentru copiii cu afecțiuni grave, la Institutul Fundeni

Centru modular pentru copiii cu afecțiuni grave, la Institutul Fundeni. 60 de paturi destinate internării…

septembrie 23, 2020
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

România ia în calcul testarea obligatorie pentru COVID, la intrarea în țară

România ia în calcul testarea obligatorie pentru COVID, la intrarea în țară. Potrivit ministrului Sănătății…

septembrie 23, 2020
  • Boli infecțioase
  • Sănătate Publică

Nelu Tătaru: Nu mă aştept la un nou lockdown

Nu mă aştept la un nou lockdown. Este declarația ministrului Sănătății care spune că se…

septembrie 23, 2020
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Anchetă la Spitalul Elias din cauza unor cazuri de coronavirus neraportate

Anchetă la Spitalul Elias din cauza unor cazuri de coronavirus neraportate. Trei medici rezidenți din…

septembrie 23, 2020
  • Sănătatea copilului
  • Stiri si noutati

Cazurile de rahitism la copii sunt tot mai numeroase

Cazurile de rahitism la copii sunt tot mai numeroase. Mai grav este, spun medicii, că…

septembrie 22, 2020
  • Sănătate Publică

Trei spitale pentru copii din București sunt spitale suport COVID

Trei spitale pentru copii din București sunt spitale suport COVID. Este vorba despre “Grigore Alexandrescu”,…

septembrie 22, 2020