Categorii: Pielea și bolile ei Sănătatea copilului

Stresul de la scoală agravează psorazisul la copii

Stresul de la scoală agravează psorazisul la copii. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că stresul este un factor agravant, atât la adulți cât și la copii atunci când vorbim despre psoriazis.

Psorizisul poate fi declanșat de o speritetură

Speciliștii atrag atenția că această boală poate fi declanșat de o sperietură sau de un un factor de stres mic și repetat.

Șeful Clinicii de Dermatologie din Spitalul Colentina București, prof. dr. Olga Simionescu: “Dintre factorii declanșatori, triggerul psihogen vine la pachet fie cu o sperietură, fie cu un factor de stres mic și repetat, cum ar fi taskurile permanente de la serviciu și senzația permanentă că nu le putem realiza. De asmenea, dintre medicamente, betablocantele sunt factori declanșatori, iar corticoterapia sistemică este total contraindicată, cu excepția psoriazisului generalizat și eritrodermic”.

De asemenea, stările depresiv-anxioase sunt strâns legate de apariția psoriazisului. Specialiștii le recomandă pacienților să consulte un psihiatru pentru a putea ține în frâu aceasta afecțiune.

Stresul de la scoală agravează psorazisul la copii

Șeful Clinicii de Dermatologie din Spitalul Colentina București, prof. dr. Olga Simionescu: ”Studiile arată că stresul școlar poate să agraveze psoriazisul la copii mult mai mult decât la adulți. La un copil care are psoriazis, chiar și gutat, dacă el persistă și se cere performanță școlară de către o familie mai insistentă, atunci riscul ca boala să se agraveze este semnificativ.”

Mai mult, medicii spun că infecțiile, episoadele gutate declanșează puseele. Specialiștii americani recoamandă amigdalectomia la copii, cu mențiunea că doar 60% din cazuri răspund pozitiv la această intervenție. Psoriazisul este cea mai veche afecțiune cunoscută, fiind o boală cronică, cu evoluție în pusee.

Atenție la alimentație!

Șeful Clinicii de Dermatologie din Spitalul Colentina București, prof. dr. Olga Simionescu: ”Tratamentul psoriazisului este complicat la persoanele cu comorbidități, cu sindrom metabolic (cu care se asociază adesea), hipertensiune arterială, diabet zaharat, cancer și alte dependențe, nu doar alcool. Astfel de cazuri presupun o abordare multidisciplinară, o discuție cu aparținătorii și, mai ales, o luptă a pacientului cu dependențe, uneori foarte greu de dus. De exemplu, alcoolismul nu este un viciu, ci o boală, care are baze puternice fundamentale moleculare, biochimice și genetice și interesează orice pătură socială.”

În afară de tratament, foarte important este și adaptarea stilului de viață și al dietei alimentare la această boală. Carnea de curcan este foarte bună, datorită conținutului mare de triptofan. Ca dietă, este indicată cea mediteraneană, și mulți dintre bolnavi ar trebui să ia ulei de pește de copii. Dacă au trigger metabolic alcoolul, persoanele cu psoriazis nu mai trebuie să consume alcool.

Articole recente

  • Vaccinarea

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii. Acesta poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis…

septembrie 15, 2022
  • Sănătate Publică

Unde puteți face evaluare COVID-19?

Unde puteți face evaluare COVID-19? Ministerul Sănătăţii a publicat lista actualizată a Centrelor de Evaluare…

iulie 29, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate. Totuși, ministrul Sănătății…

iulie 26, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Ministrul Sănătății se așteaptă la 70 000 de cazuri de COVID săptămâna viitoare

Ministrul Sănătății se așteaptă la 70 000 de cazuri de COVID săptămâna viitoare. Alexandru Rafila…

iulie 26, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș

Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș. Compartimentul este dotat…

iulie 21, 2022
  • Medicii vă vorbesc
  • Stiri si noutati

Dr. Victor Ștefănescu: Nu trebuie să uităm de ce facem medicină

S-a specializat în chirurgia avansată laparoscopică oncologică convins că așa le poate oferi pacienților șansa…

iulie 20, 2022