Sistemul nostru de sănătate, cel mai sărac din UE. Potrivit raportului anual “Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, autoritățile de la București alocă sistemului de sănătate cei mai puțini bani. Mai puțin de jumătate din media Uniunii Europene.

Cheltuielile cu sănătatea au atins un minim istoric

Specialiștii europeni atrag atenția României că suma alocată sistemului de sănătate a atins un minim istoric. Este vorba atât de cheltuielile pe cap de locuitor, cât și ca procent din PIB. Chiar dacă bugetul alocat sănătății a crescut în ultimii ani, statul român a cheltuit în 2017  numai 1.029 de euro de persoană. Este mai puțin de jumătate din media Uniunii Europene, care este de 2.884 de euro pentru fiecare om în parte.

În acest raport specialiștii europeni vorbesc și despre plățile informale din sistemul de sănătate. Ei apreciază că acestea sunt substanțiale și că amploarea fenomenului nu este pe deplin cunoscută.

Sistemul nostru de sănătate, cel mai sărac din UE

România investește cei mai puțini bani în prevenția bolilor dintre țările Uniunii Europene. La noi, se alocă, pentru prevenție, doar 1,7% din cheltuielile totale cu sănătatea. Media Uniunii Europene este de 3,1%.  Cei mai mulți dintre bolnavii români sunt tratați în spitale chiar dacă starea lor de sănătate nu impune internarea. Peste 42% din bugetul sănătății din România este alocat asistenței medicale acordate în spitale, față de media UE, care este de 29%. Statul român nu acordă suficientă finanțare programelor de prevenție.  Practic, România investește pentru prevenție, într-un an, doar 18 euro/persoană.

Raportul ne sfătuișeste să soluționăm dezechilibrul dintre asistența medicală primară și asistența spitalicească și combaterea deficitului tot mai mare de profesioniști din domeniul sănătății.

Raportul nu l-a surprins pe Ministrul Sănătății

Victor Costache spune că nu a fost surpins să afle că suntem la coada clasamentului, dar are o strategie pentru a îmbunătăți situația.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: “Cunosc Raportul Comisiei Uniunii Europene și nu a fost o surpriză să aflu că suntem la coada clasamentului între sistemele de sănătate. Echipa actuală a Ministerului Sănătății are deja un plan pe termen scurt și mediu cu măsuri concrete care vor avea efecte imediate asupra sistemului sanitar și pe care îl vom prezenta după ce vom avea discuții și cu reprezentanții Uniunii Europene. În data de 9 decembrie voi fi la Bruxellles, unde mă voi întâlni cu miniștri Sănătății și noul Comisar european pentru Sănătate în cadrul Consiliului ministerial “Ocuparea Forţei de Muncă, Politică Socială, Sănătate şi Protecţia Consumatorilor”(EPSCO)- componenta de sănătate public și unde vom avea discuții inclusiv despre Raportul privind Starea Sănătății în UE.”