Categorii: Sănătate Publică Stiri si noutati

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită. Peste un million de oameni vor beneficia de aceste testări, astfel încât boala să fie depistată în stadiu incipient. Vor fi investigate inclusiv persoanele care nu sunt asigurate.

103 milioane de euro pentru screening

În aceste programe intră testarea pentru cancerul de sân, cek de col uterin și cel colorectal. De asemeni, sunt alocați bani și pentru screening-ul hepatitei B și C. Banii provin din fonduri europene.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: “21 de milioane de euro la sân, 25 de milioane pentru cancerul colo rectal, 25 de milioane la hepatite și 47 pentru cancerul de col uterin. Nu contează statul de asigurat al pacienților. Acesta merge mână în mână cu recoamndările Comisiei Europene de a ne apleca și asupra categoriilor defavorizate.(…) Aceste programe sunt doar piesele dintr-un puzzle mai mare a cărei soluție am găsit-o . Avem un MasterPlan împotriva cancerului. Cum ați văzut săptămâna trecută s-a publicat raportul Comisiei Europene care arată situația dezastruoasă în care se află sistemul sanitar din România. Cancerul este o boală pe care ne focusăm eforturile. Am găsit o soluție prin acest Master Plan. La ce se referă acest master Plan? Practic avem aceste programe de screening, care sunt programe finanțate prin bani europeni. Le vom încadra și le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat. ”

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită

Ministrul Sănătății spune că va fi completat cu imagistica de înaltă performanță. Mai mult, promite că va rezolva și problema listelor de așteptare pentru imagistică a pacienților oncologici.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: “Am decis ca faimoasele liste de așteptare despre care știți foarte bine. Pacienții stateau luni de zile pentru imagistica de înaltă performanță pe listele de așteptare, iar fondurile de la Casa de Asigurări se terminau după câteva zile. Se vor suplimenta fonduri pentru aceste programa de detecție națională. Deci, screening-ul va fi completat cu imagistica de înaltă performanță. Vom introduce în 2020 un program multidisciplinar de chirurgie oncologică. Scopul acestor măsuri este de a detecta cancerul cât mai precoce, astfel încât să avem cât mai puțini pacienți în stadiile 3 și 4 și să îi trecem în stadiile 1 și 2, unde prognosticul este mult mai bun.”

Declarațiile ministrului sănătății au fost făcute în cadrul lansării ghidurilor solicitantului. Acestea cuprind condițiile specifice pentru accesarea fondurilor necesare implementării Programelor de screening pentru cancer și hepatită. Testările vor începe anul viitor.

Articole recente

  • Stiri si noutati

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici. Cercetătorii susțin că au descoperit metoda care ar putea ajuta la vindecarea insuficienței cardiace,…

decembrie 4, 2019
  • Boli infecțioase
  • Sănătate Publică

506 cazuri noi de infecții cu HIV

506 cazuri noi de infecții cu HIV. Medicii infecționiști spun că aceste cazuri noi au fost înregistrate în acest an.…

decembrie 3, 2019
  • Stiri si noutati

S-a deschis primul heliport medical din București

S-a deschis primul heliport medical din București. De astăzi, toți pacienții aduși cu elicopterul la Spitalul Universitar vor ajunge în…

decembrie 3, 2019
  • Sănătatea copilului
  • Sănătatea femeii

Moașele nu își pot face meseria în România

Moașele nu își pot face meseria în România. Chiar dacă avem de ani buni legea practicării profesiei de moașă nu…

decembrie 2, 2019
  • Stiri si noutati

Anca Coliță este noul manager al Institutului Clinic Fundeni

Anca Coliță este noul manager al Institutului Clinic Fundeni. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a demis-o din funcție pe Adriana Cotel.…

noiembrie 29, 2019
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Sistemul nostru de sănătate, cel mai sărac din UE

Sistemul nostru de sănătate, cel mai sărac din UE. Potrivit raportului anual "Starea Sănătății în Uniunea Europeană", autoritățile de la…

noiembrie 29, 2019