Categorii: Deciziile autorităților în domeniul sănătății publice Sănătate Publică

Rezidenții se vor forma și în spitalele militare, județene și private

Rezidenții se vor forma și în spitalele militare, județene și private. Autoritățile au luat această decizie tocmai pentru ca toți tinerii rezidenți să aibă acces la pregătire. Au existat situații halucinante în care îndrumătorii de rezidenţiat pregăteau și 150 de tineri.

Rezidenţii vor alege unde doresc să se pregătească

Anul acesta sunt 900 de tineri absolvenți în plus care au reușit să treacă de examenul de rezidențiat. Ei trebuie integrați în sistemul sanitar în contextul crizei de personal.

Ministrul Sănătății, Victor Costache: „Din 2020 tinerii rezidenţi îşi vor putea efectua stagiile de formare atât în spitalele militare din România, în spitalele  judeţene mari şi în spitalele private. Ştim că unul din primii paşi în menţierea tinerilor noştri în ţară a fost mărirea salarială, dar nu a fost suficient. Exodul a continuat şi este foarte important să ne aplecăm asupra condiţiilor de muncă şi de formare a acestei generaţii de tineri.”

Spitalele militare nu putea pregăti medici rezidenți, ceea ce era o mare pierdere. Comandantul Spitalului Militar Central, dr. Florentina Ioniță-Radu, spune că acest lucru era anormal. Mai ales, ca existau ordinele de ministru care să reglementeze situația rezidențiatului, însă lipseau cu desăvârșire normele de aplicare.

Rezidenții se vor forma și în spitalele militare, județene și private

Comandantul Spitalului Militar Central, dr. Florentina Ioniță-Radu: „Aceste demers a fost iniţiat de mai mult timp, sub mai multe conduceri al Ministerului Sănătăţii. Dar nu am reuşit decât acum să fim evidenţiaţi ca atare pentru că trebuie să vă spun că deşi din sistemul medical militar anual un număr important de rezidenţi se pregătesc,  totuşi ei nu reuşesc să se pregătească în spitalele  militare. Este anormal ca secţia de urgenţă de la Spitalul Militar Central să nu aibă rezidenţi. Este anormal ca secţiile chirurgicale din Spitalul Militar Central sau din Spitalele militare să nu aibă rezidenţi. Spitalul Militar Central are o bază importantă de pregătire. Avem în dotare aparatura corespunzătoare, personal medical de specialitate. Rezidenţii îşi vor alege unde doresc să plece. Rezidentul trebuie să aibă libertatea de a alege. Rămâne în România să profeseze într-un spital civil, într-un spital militar, într-un spital particular sau pleacă undeva în străinătate să profeseze. Pentru noi este important să avem medici instruiţi şi ca ei să înţeleagă că pot găsi locul pentru a putea profesa mai departe în ţară. Am înţeles că sunt îndrumători de rezidenţiat care au 140 sau 150 de rezidenţi sau poate şi mai mult.”

Spitalele private, un plus în instruirea rezidenților

Specialiștii ministerului Sănătății spun că tinerii care se vor pregăti în sistemul privat vor avea unde și ce să învețe. Și asta pentru că aceste unități sanitare sunt dotate la standarde internaționale și au medici foarte bine pregătiți.

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan: “Spitalele pe care le-am propus să faă parte din această categorie au bază tehnologică foarte avansată. Și mă refer aici în special la spitalele private. Aici se pot desfășura programe de instuire în domenii de vârf: chirurgia minim invazivă, laparoscopică, chirurgia robotică. Există tehnologii care nu sunt în spitalele publice în acest moment, din păcate. Cum ar fi sălile de operații experimentale unde pot fi instruiți rezidenți practic, concret pe animal sau pe mulaj. Există spitale private care au aceste posibilități și care și desfășoară activitate academică de instruire  pentru medici din străinătate. Ar fi o pierdere pentru sistemul medical românesc să nu beneficiem de experiența acestor centre și posibilitățile lor deosebite. (…) Este o formă de liberalizare, de democratizare. Nu este o formă de excludere, ci dimpotrivă de includere, de a aduce la aceeși masă tot ceea ce înseamnă spital acreditat în România, tot ceea ce înseamnă instituție de învățământ superior acreditată. ”

Spitalele private unde se pot pregăti rezidenții sunt cele din lanțurile mari: Monza, Regina Maria, Medlife, Ponderas sau Polisano. Rezidenții care vor alege unitățile sanitare vor fi plătiți de la bugetul de stat. Ministrul Sănătății speră ca reprezentanții spitalelor private să plătească o parte din salariile acestor medici tocmai pentru a degreva bugetul.

Articole recente

 • Sănătatea copilului

Tehnologia MiYOSMART – Soluție inovatoare de control a miopiei la copii

Miopia este un defect de vedere manifestat prin incapacitatea de a distinge la distanță. Factorii…

decembrie 6, 2021
 • Boli infecțioase
 • Stiri si noutati

A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon

A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon. Anunțul a fost făcut de…

noiembrie 11, 2021
 • Deciziile autorităților în domeniul sănătății publice
 • Sănătate Publică

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID. După moartea cântărețului Petrică Mîţu Stoian, Ministerul Sănătății a…

noiembrie 11, 2021
 • Sănătate Publică
 • Știri de actualitate
 • Stiri si noutati
 • Tratamente inovatoare

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19. Este vorba de tratamente pe bază de…

noiembrie 11, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Pacienții cu arsuri vor beneficia de concedii medicale pe toată perioada tratamentului și a recuperării

Pacienții cu arsuri vor beneficia de concedii medicale pe toată perioada tratamentului și a recuperării.…

august 30, 2021
 • Legislație
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare. Persoanele care se imunizează cu schema completă vor primi…

august 30, 2021