Categorii: Medicii vă vorbesc Pielea și bolile ei Stiri si noutati

Psoriazisul nu poate fi vindecat, dar poate fi ținut sub control

Psoriazisul nu poate fi vindecat, dar poate fi ținut sub control. Specialiștii apreciază că aproape 5 procente din populația adultă a României suferă de această afecțiune.

Website dedicat pacienților cu psoriazis

Pacienții cu psoriazis sever ratează anual în medie între 3 şi 26 de zile de muncă, în timp ce 23% dintre aceștia afirmă că psoriazisul a influențat alegerea unei cariere profesionale. Website-ul dedicat acestor persoane include povești de viață ale unor pacienți care se confruntă cu această afecțiune, informații despre boală, despre noile perspective în psoriazis și sfaturi pentru un stil de viață echilibrat. Psoriazisul nu poate fi vindecat, însă este o afecțiune care poate fi ținută sub control dacă pacientul respectă tratamentul  prescris de medic și recomandările acestuia.

Secretarul General al Societății Române de Dermatologie, dr. Alin Nicolescu: „Persoanele cu psoriazis răspund diferit la tratament. De aceea, este esențial ca pacientul diagnosticat cu psoriazis să țină în permanență legătura cu medicul său curant, să respecte în mod consecvent și corect indicațiile acestuia și să nu adopte tratamente experimentale sau controversate. Deși se manifestă vizibil pe piele, psoriazisul nu este „doar o boală a pielii”, este o grea povară fizică, socială, emoțională și economică care afectează pacienții și familiile lor. De aceea, în ultimii ani, abordarea tratamentului în psoriazis se face multidisciplinar, în echipă cu specialiștii cardiologi, diabetologi, reumatologi și, nu în ultimul rând, cu psihologi și psihiatri.”

Psoriazisul nu poate fi vindecat, dar poate fi ținut sub control

Deși nu este o boală vindecabilă, ea poate fi controlată și există o probabilitate foarte ridicată în prezent de a obține remisiunea în proporție de >90% a leziunilor cutanate.

Președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – A.P.A.A, Rozalina Lăpădatu: “Psoriazisul nu este contagios și nu este ceva de care să îți fie rușine. Din cauza bolii și a stigmatului, care vine adesea la pachet, pacienții cu psoriazis trăiesc într-o izolare permanentă și se văd nevoiți să renunțe la lucruri mărunte, de zi cu zi, la care mulți dintre noi nici nu gândim, cum ar fi: mersul la salon, purtarea hainelor închise la culoare, înotul, mersul la plajă, îmbrățișările. Însă, tratamentul adecvat poate oferi o curățare completă sau aproape completă a pielii. Totodată, impactul acestuia se poate reflecta în toate aspectele vieții unui pacient cu psoriazis, care poate ajunge să facă lucruri pe care în mod normal nu le-ar face, cum ar fi: să inițieze relații personale, să iasă din izolare, să practice sport, să socializeze.”

Website-ul www.haisapsocializam.ro include și un ghid care poate fi personalizat, pentru a-i ajuta pe pacienți să gestioneze vizitele la medicul dermatolog și să discute deschis cu acesta despre modul în care boala le afectează toate aspectele vieții. Psoriazisul este o boală cronică, netransmisibilă, care nu are o cauză clară și pentru care nu există încă vindecare. Acesta are o evoluție imprevizibilă a simptomelor, o serie de factori declanșatori externi și comorbidități semnificative, printre care se numără: artrita, bolile cardiovasculare, sindromul metabolic, bolile inflamatorii intestinale și depresia.

Articole recente

  • Vaccinarea

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii. Acesta poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis…

septembrie 15, 2022
  • Sănătate Publică

Unde puteți face evaluare COVID-19?

Unde puteți face evaluare COVID-19? Ministerul Sănătăţii a publicat lista actualizată a Centrelor de Evaluare…

iulie 29, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate. Totuși, ministrul Sănătății…

iulie 26, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Ministrul Sănătății se așteaptă la 70 000 de cazuri de COVID săptămâna viitoare

Ministrul Sănătății se așteaptă la 70 000 de cazuri de COVID săptămâna viitoare. Alexandru Rafila…

iulie 26, 2022
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș

Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș. Compartimentul este dotat…

iulie 21, 2022
  • Medicii vă vorbesc
  • Stiri si noutati

Dr. Victor Ștefănescu: Nu trebuie să uităm de ce facem medicină

S-a specializat în chirurgia avansată laparoscopică oncologică convins că așa le poate oferi pacienților șansa…

iulie 20, 2022