Programul de tromboliză intravenoasă, extins la nivel national. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătății. Proiectul de ordin care se referă la aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut se află în dezbatere publică.
AVC-ul, cauză principală de deces
10 spitale au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Programul și-a dovedit eficiența. Mulți pacienți care au beneficiat tratament intervențional în caz de AVC sunt recuperați. Din această cauză, împreună cu specialiștii am decis extinderea acestuia la nivel național. Tratamentul acut farmacologic și intervențional reprezintă principalul mijloc de reducere a dizabilitatii importante asociate accidentului vascular celebral (AVC)”.
Programul de tromboliză intravenoasă, extins la nivel național
Tromboliza intravenoasă este o metodă de tratament netraumatizantă. Practic, se injectează o substanţă trombolitică, intravenos, care dizolvă cheagul de sânge care blocheaza circulația. Astfel, țesutul cerebral parțial ischemiat nu se mai necrozează și recuperarea este completă.
În ianuarie se va încheia evaluarea unui numar de 38 de spitale județene pentru a extinde lista unităților sanitare care pot derula acest program. Mai mult, Ministerul Sănătății lucrează la elaborarea unui protocol terapeutic standardizat pentru tratamentul accidentului vascular cerebral acut.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Prin aceste măsuri dorim să standardizam și să uniformizăm practica clinică la nivel național, pentru ca toți pacientii care sufera un accident vasculat cerebral să beneficieze de șanse egale indiferent de județul în care se află”.
Statisticile arată că 21,6% dintre decesele înregistrate în prezent în România sunt generate de accident vascular cerebral, iar fondurile alocate programului au scăzut în fiecare an. Dacă în 2016 s-au alocat 5,38 milioane euro, în 2017 suma a scăzut la 3,45 milioane euro, iar în acest an au scăzut și mai mult.