Categorii: Stiri si noutati

Pacienții își cer dreptul la sănătate!

Pacienții își cer dreptul la sănătate! Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România trage un semnal de alarmă și spune că în continuare sunt internate numai urgențele.

Pacienții care nu sunt urgențe, amânați după 15 iunie

Reprezentanții pacienților susțin că cei care nu sunt urgențe sunt amânați până după 15 iunie. Aceștia au făcut o listă de încălcări a drepturilor pacienților.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România: “În continuare sunt internate doar urgențele. Pacienții sunt amânați până după 15 iunie. Aparținătorii pacienților nu le este permis accesul în unitățile medicale nici în cazurile speciale care se justifica (persoane care nu se pot deplasa, nașteri, etc.). Tăticii nu își pot vedea copiii nici chiar dacă își fac testul COVID, iar unele mame își așteaptă disperate micuții abia după ce iese rezultatul la test. Pacienții sunt puși pe drumuri pentru a-și lua tratamentul chiar dacă sunt cazuri care nu pot face acest lucru și nu pot fi luate de familie. Pacienții cu boli infecțioase (tuberculoză, HIV, hepatite) nu au acces în spitalele unde se tratau acestea fiind spitale COVID sau suport. Încălcarea confidențialității diagnosticului pacientilor morți de covid, prin menționarea unor diagnostice precum HIV, schizofrenie, chiar și după moarte.”

Pacienții își cer dreptul la sănătate!

Pacienții sunt de părere că dacă în luna martie nu se știa care va fi amploarea pandemiei. Atunci aceste măsuri erau justificate. Acum, însă, nu se justifică.

Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu: ”Autoritățile trebuie să înțeleagă în acest moment că au de gestionat un sistem de sănătate cu mulți pacienți și nu doar cu cei COVID. Ca de obicei, ne situăm într-o situație extremă. Interzicem orice drept și nu ne gândim niciun moment la binele pacienților. Se pare că ne-am pierdut și bunul simț și orice urmă de umanitate în anumite cazuri. Iar nouă ca reprezentanți ai pacienților acest lucru ni se pare de neacceptat. NU mai acceptăm aceste încălcări de drepturi ale pacienților. Vă solicităm urgent să luați măsuri care să corecteze aceste lucruri, care în luna iunie 2020 nu mai au nicio justificare.”

COPAC solicită Ministerului Sănătății să ia de urgență măsuri pentru a nu mai fi încălcare drepturile pacienților prin adoptarea unor reglementări care să găsească soluții la aceste probleme expuse. Totodată, COPAC roagă Avocatul Poporului să se sesizeze în acest caz de încălcare flagrantă a drepturilor pacienților.

Articole recente

  • Stiri si noutati

Testare gratuită pentru bucureștenii care pleacă în vacanță

Testare gratuită pentru bucureștenii care pleacă în vacanță. Doritorii se pot testa de COVID-19 în…

iulie 15, 2020
  • Stiri si noutati
  • Vaccinarea

Ministerul Sănătății a reactualizat Calendarul Național de Vaccinare

Ministerul Sănătății a reactualizat Calendarul Național de Vaccinare. Modificarea introdusă este legată de vaccinul DTPa-VPI…

iulie 15, 2020
  • Stiri si noutati

Primul vaccin anti COVID care întră în faza trei de studiu

Primul vaccin anti COVID care întră în faza trei de studiu. După faza 1 de…

iulie 15, 2020
  • Medicii vă vorbesc
  • Stiri si noutati

Peste o treime dintre români au o boală cronică

Peste o treime dintre români au o boală cronică. Specialiștii spun că, din păcate, pacienții…

iulie 14, 2020
  • Stiri si noutati
  • Tehnologie în medicină

Un robot face dezinfecție la Spitalul Universitar

Un robot face dezinfecție la Spitalul Universitar. Aparatul cu raze ultraviolete este  folosit pentru sterilizarea…

iulie 14, 2020
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Spitalul suport Monza Metropolitan își reia activitatea non-COVID

Spitalul suport Monza Metropolitan își reia activitatea non-COVID. Reprezentanții spitalului au anunțat că ultimul pacient…

iulie 14, 2020