Gastroenterologie

O simplă colonoscopie îți poate salva viața!

În țara noastră mor anual peste 6000 de oameni din cauza cancerului colorectal. În România acest tip de neoplasm este cel mai frecvent cancer, fiind al doilea cel mai frecvent cancer la femei și al treilea la bărbați. (Sursa: Globocan 2020).

Îngrijorarea specialiștilor în sănătate este cu atât mai mare, cu cât se observă o creștere accentuată în ultimele decade a numărului de cazuri, în special la persoane sub 50 de ani.

Alarmant: Tot mai mulți tineri sunt depistați cu cancer colorectal!

“Riscul de cancer colorectal crește cu vârsta, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea de la 60-79 ani, ÎNSĂ am observat o scădere accentuată a vârstei pacientilor diagnosticați cu un astfel de cancer. Adulți de 40-45 de ani, uneori chiar și mai tineri ajung pe masa de operație. Mai grav este că, frecvent sunt cazuri descoperite deja în stadii avansate.

Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate! Cum? O simplă colonoscopie le poate salva viața pacienților! Prin caracteristicile sale, cancerul colorectal este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul și supravegherea persoanelor asimptomatice.“ dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală

În România, programul de screening al cancerului colorectal NU funcționează!

În momentul de față, în țara noastră un screening coerent NU există! Pe hârtie este aprobat un program de screening al cancerului colorectal, dar în realitate acesta este un program pilot care se adreseaza doar unei arii foarte restranse geografic, abia in 2023 intentionandu-se extinderea la nivel national in functie de rezulatele acestui program pilot.

O diagnosticare precoce înseamnă șansă la viață!

 Nici astăzi nu este în totalitate clar de ce apare cancerul intestinului gros. O serie de factori de risc au fost asociați cu această afecțiune. Aceștia cresc riscul de apariție al cancerului, dar nu suficienți pentru a cauza un cancer. Aproximativ 25-30% din cazurile de cancer de colon și de rect apar în context familial și mai puțin de jumătate dintre cazuri apar ca rezultat al unei afecțiuni ereditare cunoscute (ruda/rude de gradul 1 cu cancer de colon sau de rect) .Este important să ne gândim la necesitatea testarii genetice a pacientilor cu cancer aparut la vârste de sub 50 ani sau care provin din familii cu istoric de cancer colorectal. În restul cazurilor, cancerul se manifesta ca boală sporadică, fără să aibă legatură cu genele moștenite.

O simplă colonoscopie vă poate salva viața!

 Medicul gastroenterolog poate despista cu ajutorul acestei investigații video eventualele anomalii apărute la nivelul colonului sau al rectului. De altfel, specialistul poate interveni chiar în acel moment asupra eventualilor polipi descoperiti prin prelevarea unor biopsii sau rezectia acestora, ulterior probele obtinute fiind analizate histopatologic. Este foarte important să înțelegem că în cazul depistării precoce, cancerul colorectal poate fi vindecat!  

După ce vârsta este recomandată această investigație? În cazul în care nu aveți istoric de cancer colorectal în familie, nu aveti istoric de cancer colorectal, nu ați suferit iradierea abdomenului sau pelvisului, nu aveți boală inflamatorie intestinală, nu aveți un sindrom genetic cu risc crescut de cancer colorectal, atunci este indicat să începeți screeningul în intervalul de vârsta 45-50 de ani. Îns în oricare situatie de mai sus este indicat să începeți screeningul mai devreme și conform indicațiilor medicului gastroenterolog.” dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie generală

 

­­­——————

Informații suplimentar dr. Victor Ștefănescu

 Dr. Victor Stefănescu este medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia oncologică colorectală și având deja o experiență vastă acumulată în acest domeniu în special prin abord minim invaziv (laparoscopie avansată), în special chirurgie colorectala și hepato-bilio-pancreatică.

Din 2015 ocupă funcția de medic primar în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București și colaborează cu spitalul privat Royal Hospital.

 

Articole recente

  • Industria Farmaceutică

Ministrul Sănătății: Utilizarea medicamentelor biosimilare, esențială

Utilizarea medicamentelor biosimilare este esențială pentru că îmbunătățește accesul la tratamente, spune ministrul Sănătății, Alexandru…

mai 24, 2023
  • Vaccinarea

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii

Vaccinul gripal este disponibil în farmacii. Acesta poate fi achiziționat din farmaciile cu circuit deschis…

septembrie 15, 2022
  • Sănătate Publică

Unde puteți face evaluare COVID-19?

Unde puteți face evaluare COVID-19? Ministerul Sănătăţii a publicat lista actualizată a Centrelor de Evaluare…

iulie 29, 2022
  • Sănătate Publică

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate

Ministrul Rafila nu garantează că introducerea obligativității purtării măștii va da rezultate. Totuși, ministrul Sănătății…

iulie 26, 2022
  • Sănătate Publică

Ministrul Sănătății se așteaptă la 70 000 de cazuri de COVID săptămâna viitoare

Ministrul Sănătății se așteaptă la 70 000 de cazuri de COVID săptămâna viitoare. Alexandru Rafila…

iulie 26, 2022
  • Sănătate Publică

Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș

Compartiment de terapie acută cu 21 de paturi la Spitalul Victor Babeș. Compartimentul este dotat…

iulie 21, 2022