Categorii: Sănătate Publică Transplant

Nu poate exista transplant fără donare

Nu poate exista transplant fără donare. Afirmația a fost făcută de Ministrul Sănătății. Sorina Pintea  a discutat cu specialiștii despre optimizarea criteriilor de alocare a organelor, astfel încât acestea să fie clare pentru toată lumea. 31 de bolnavi așteaptă un transplat pulmonar. Alți 1 500 sunt înscriși numai pe lista de așteptare pentru transplant renal la Institutul Fundeni.

Ministrul cere optimizarea criteriilor de acordare a organelor

Sorina Pintea spune că există criterii de acordare și că nu vrea să comenteze ce s-a întâmplat în 2013. Acum, însă cere optimizarea acestor criterii. După vor fi publicate pe site-ul Agenției Națioanale de Transplant, astfel încât toate lumea să știe cum se acordă organele și nimeni să nu mai aibă suspiciuni.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Am avut un jurnalist care necesita un transplant de ficat. Astăzi a trimis codul și mâine a primit ficatul. Unul dintre criterii este criteriul urgenței. Nu pot să spun ce criteriu a fost aplicat în 2013”.

Mai mult, Sorina Pintea spune că Eurotransplantul a încetat colaborarea cu România tocmai pentru că noi nu mai contribuiam cu organe.

Nu poate exista transplant fără donare

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Și eu îmi doresc să ajungem la Eurotransplant. De aceea am încercat să am o discuție cu cei de acolo. (…) Sunt niște pași pe care trebuie să îi urmăm și apoi să ne încadrăm logistic. Am semnat un acord un Ungaria, vom semna un acord cu Italia, ca și soluții de back-up. Dar, toate aceste acorduri nu vor fi funcționale dacă în România nu va exista donare. Vor rămâne simple documente. Mi s-a spus că nu scrie nicăieri că cineva nu vrea să facă transplant dacă nu primește organe. Ba da. Așa este. Eurotransplantul, prin clinica din Viena, a încetat colaborarea pentru că România nu mai contribuia. Îmi asum ceea ce spun”.

În ultimele 3 luni au fost făcute 29 de prelevări. Ministrul Sănătății dă asigurări că avem una dintre cele mai restrictive legislații atunci când vine vorba de declararea morții cerebrale. Spune că toate spitalele județene ar trebui să fie pregătite să facă prelevări, iar cei care nu o vor face nu vor mai primi bani.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Am mai discutat despre modul în care a fost prezentat în spatial public situația de la Institutul Renal din Cluj. Foarte interesant. Acel profesor figura în Consiliul Științific din momentul efectuării controlului în 2016. Am făcut eu modificarea în acest an. Profesorul Deac…am făcut eu modificarea. Nu cred că este cazul să facem un spectacol din aceste lucruri pentru că este un dosar de cercetare penală și cred că trebuie să lăsăm organele să își facă datoria, iar noi să avem grijă de pacienții pe care îi avem pe listele de așteptare”.

Consiliul Științific al Agenției Naționale de Transplant a fost schimbat și ieri a avut prima întâlnire cu ministrul sănătății.

Articole recente

 • Aparatură medicală de ultimă generație
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Blocul Operator Central al Spitalului Universitar, redeschis

Blocul Operator Central al Spitalului Universitar, redeschis. Cele 11 săli de operație au fost închise multă vreme, dar acum sunt…

decembrie 6, 2019
 • Sănătate Publică
 • Transplant

199 de vieți salvate datorită donatorilor în moarte cerebrală

199 de vieți salvate datorită donatorilor în moarte cerebrală. Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant susțin că în ultimele luni, activitatea…

decembrie 6, 2019
 • Sănătate Publică

Victor Costache: Trebuie să ieșim din zona spăgii!

Trebuie să ieșim din zona spăgii! Declarația a fost făcută de ministrul sănătății  care spune că nu crede că există…

decembrie 6, 2019
 • Sănătate Publică
 • Vaccinarea

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale. Victor Costache spune că medicii de familie au estimat cu 30% mai…

decembrie 5, 2019
 • Stiri si noutati

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici. Cercetătorii susțin că au descoperit metoda care ar putea ajuta la vindecarea insuficienței cardiace,…

decembrie 4, 2019
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită. Peste un million de oameni vor beneficia de aceste testări, astfel încât boala…

decembrie 4, 2019