Categorii: Sănătate Publică Stiri si noutati

Medicii rezidenți nu au primit stimulentul de risc

Medicii rezidenți nu au primit stimulentul de risc. Mai mult, aceștia spun că nu au fost luați în considerare nici la acordarea sporurilor cuvenite, chiar dacă au fost în prima linie în lupta cu noul coronavirus.

Medicii rezidenți își cer drepturile

Medicii rezidenți spun că în toată această perioadă au fost zilnic în prima linie. Aici sunt vizați cei aflați în pregătire în specialități clinice, dar și chirurgicale din toate centrele de pregătire.

Comunicat de presă Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi: “În contextul recentei stări de urgență adoptate la nivel național timp de două luni și a numeroaselor ordine și ordonanțe decretate în acea perioadă, s-a decis ca întreg personalul medical implicat în mod direct în pandemia COVID 19, să beneficieze de o serie de sporuri și stimulente pentru eforturile lor și riscurile la care au fost și sunt în continuare supuși în activitatea lor zilnică. Am observat cu profundă dezamăgire că medicii rezidenți au fost, din nou, victimele abuzurilor din sistem, ei nebeneficiind de sporurile meritate sau de stimulentul lunar în valoare de 500 de euro. Zilnic, sunt în prima linie, fiind o parte esențială în procesul de diagnostic și cel terapeutic al pacienților afectați de această boală, tratând și multiplele comorbidități asociate. Aici sunt vizați medicii rezidenți aflați în pregătire în specialități clinice, dar și chirurgicale din toate centrele de pregătire.”

Medicii rezidenți spun că sunt victimele abuzurilor sistemului. Mai mult, din cauza comunicării deficitare dintre serviciile de resurse umane ale unităților sanitare, Direcțiile de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății au fost excluși din schemele de pontaj pentru sporurile corespunzătoare, cât și pentru stimulentele stipulate în lege.

Medicii rezidenți nu au primit stimulentul de risc

Medicul rezident Voropanov Ion Alexandru: “Sunt medic rezident pneumolog pediatru anul IV. Am lucrat în perioada 01 martie – 31 mai pe secție COVID 19, cu pacienți infectați, în cadrul I.N.B.I.”Matei Balș”. În toată această perioadă, a stării de urgență, o parte din colegi (medici, asistente, infirmiere) s-au infectat cu SARS COV 2. Fiind părinte și locuind în chirie, am considerat utilă și meritată indemnizația de risc COVID 19, indemnizație finanțată din fonduri europene. Astfel, am trimis în timp util toată documentația necesară spitalului plătitor S.C.U.”Sfântul Ioan” în vederea acordării acestei indemnizații. Același spital timp de patru ani de zile nu mi-a acordat niciodată salariul corect. Niciodată nu mi-a plătit sporul de pericol notat pe pontajul de la spitalele în care am efectuat stagii, ci un spor minim, legea permitând acest artificiu. Am primit astfel pe luna aprilie salariul mai mic decât colegii mei rezidenți, care au alte spitale plătitoare. Indemnizația, surpriză: nimeni angajat al S.C.U.”Sfântul Ioan” nu a primit-o. Vom primi această indemnizație? Unii rezidenți poate, dar majoritatea nu o vor primi. Serviciul RUNOS al aceluiași spital, S.C.U ”Sfântul Ioan”, a omis de pe lista trimisă la Ministerul Sănătății, prin diferite motivații inventate, o mare parte a medicilor rezidenți implicați direct în lupta cu COVID 19. Nici numele meu nu se află pe acea listă, iar Serviciul RUNOS al S.C.U.”Sfântul Ioan” susține că nu va mai trimite o altă listă pentru luna aprilie, deși a fost incompletă. O parte dintre colegii mei au primit indemnizația pentru că au avut alt spital plătitor. Unde este respectul pentru medicii tineri care aleg să rămână în țară? Lipsește cu desăvârșire. Consider că felul în care procedează de mulți ani conducerea și managementul S.C.U.”Sfântul Ioan” reprezintă un ABUZ!”.”

Articole recente

 • Medicii vă vorbesc
 • Stiri si noutati

Peste o treime dintre români au o boală cronică

Peste o treime dintre români au o boală cronică. Specialiștii spun că, din păcate, pacienții…

iulie 14, 2020
 • Stiri si noutati
 • Tehnologie în medicină

Un robot face dezinfecție la Spitalul Universitar

Un robot face dezinfecție la Spitalul Universitar. Aparatul cu raze ultraviolete este  folosit pentru sterilizarea…

iulie 14, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Spitalul suport Monza Metropolitan își reia activitatea non-COVID

Spitalul suport Monza Metropolitan își reia activitatea non-COVID. Reprezentanții spitalului au anunțat că ultimul pacient…

iulie 14, 2020
 • Medicii vă vorbesc
 • Stiri si noutati

Medicii iau atitudine față de cei care nu cred în COVID-19

Medicii iau atitudine față de cei care nu cred în COVID-19. Obosiți după atâtea luni…

iulie 14, 2020
 • Stiri si noutati

Ministrul Sănătății: “Nu suntem într-un colaps medical”

“Nu suntem într-un colaps medical.” Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății care spune că…

iulie 13, 2020
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

Vaccinul antigripal s-ar putea face în farmacii

Vaccinul antigripal s-ar putea face în farmacii. Președintele CNAS spune că există un demers legislativ…

iulie 10, 2020