Categorii: Industria Farmaceutică Sănătate Publică

Medicamentele falsificate trebuie scoase din uz

Medicamentele falsificate trebuie scoase din uz. Din păcate, spun specialiștii, farmaciile nu se înscriu în sistemul de verificare. Numai jumătate dintre farmacii sunt înregistrate în Sistemul naţional de verificare a medicamentelor. Asta în condițiile în care procesul ar fi trebuit finalizat.

Farmaciile nu se înscriu în sistemul de verificare

Aceste reglementări vin tocmai pentru a scoate din uz medicamentele falsificate. Actul normativ trebuia să fie elaborat  înainte de intrarea în vigoare a Directivei medicamentelor falsificate, adică înainte de data de 9 februarie 2019.

Preşedintele Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), Dan Zaharescu: ” Din păcate, suntem în 29 iulie şi perspectivele ca anumite lucruri să intre în vigoare şi, mai ales, anumite aspecte care sunt menţionate ca având caracter retroactiv – şi mă refer aici la sancţiuni – fac imposibilă aplicarea anumitor prevederi care sunt menţionate în acest act normativ. Noi am insistat foarte mult asupra acestui act normativ, deoarece Directiva medicamentelor falsificate, atunci când a fost transpusă în legislaţia din România, a fost transpusă fără sancţiuni şi ştim foarte bine că un act normativ care nu are şi sancţiunile alături ridică o serie întreagă de dificultăţi în implementarea lui. Şi, într-adevăr, astăzi, deşi trebuia să fim cu toţi operatorii, toate farmaciile înregistrate în sistem, din 10.000 de farmacii, cât sunt scriptic înregistrate la Ministerul Sănătăţii, avem undeva în jurul a 5.000 care înregistrate. Deci am trecut de jumătate. Dar, în mod normal, directiva prevedea ca toată lumea să fie funcţională, operaţională de la 9 februarie.”

Medicamentele falsificate trebuie scoase din uz

Practic din cele 10 mii de farmacii din România sunt înregistrate numai 5 000. Dan Zaharescu a mai spus că proiectul de act normative trebuie regândit complet, mai ales partea de sancțiuni.

Preşedintele Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), Dan Zaharescu: “Imaginaţi-vă ce ar însemna un agent economic, o farmacie sau spital să primească sancţiuni de până la 100.000 de lei. Deci, practic, sunt sancţiuni care pun pe butuci orice fel de agent economic. Nu există niciun fel de măsuri de prevenţie sau în spiritul legii prevenţiei, aşa cum ar fi fost ea gândită. O abatere sau o disfuncţionalitate să fie mai întâi identificată, să fie o procedură pentru rezolvarea ei şi, mai apoi, să existe perspectiva sancţionării, dacă nu se conformează agentul economic.”

Cert este că în fiecare farmacie, medicamentele trebuie să fie verificate în momentul eliberării către pacient. Pe fiecare cutie există un cod special cu informații unice. Toate aceste elemente de siguranță există în cazul fiecarui medicament începând cu data de 9 februarie. Dacă apar 2 cutii cu același cod, clar unul dintre medicamente este contrafăcut.

Toate aceste prezicări au fost făcute în cadrul unei dezbateri publice organizate la Ministerul Sănătăţii. Specialiștii au discutat pe marginea proiectului de ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Articole recente

  • Sănătate Publică

Victor Costache: Trebuie să ieșim din zona spăgii!

Trebuie să ieșim din zona spăgii! Declarația a fost făcută de ministrul sănătății  care spune că nu crede că există…

decembrie 6, 2019
  • Sănătate Publică
  • Vaccinarea

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale. Victor Costache spune că medicii de familie au estimat cu 30% mai…

decembrie 5, 2019
  • Stiri si noutati

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici. Cercetătorii susțin că au descoperit metoda care ar putea ajuta la vindecarea insuficienței cardiace,…

decembrie 4, 2019
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită. Peste un million de oameni vor beneficia de aceste testări, astfel încât boala…

decembrie 4, 2019
  • Boli infecțioase
  • Sănătate Publică

506 cazuri noi de infecții cu HIV

506 cazuri noi de infecții cu HIV. Medicii infecționiști spun că aceste cazuri noi au fost înregistrate în acest an.…

decembrie 3, 2019
  • Stiri si noutati

S-a deschis primul heliport medical din București

S-a deschis primul heliport medical din București. De astăzi, toți pacienții aduși cu elicopterul la Spitalul Universitar vor ajunge în…

decembrie 3, 2019