Categorii: Chirurgie estetică Medicii vă vorbesc Sănătatea femeii Tehnologie în medicină

Limfedemul tratat, în premieră, microchirurgical de medicii români

Limfedemul tratat, în premieră, microchirurgical de medicii români. Intervenția se face la Spitalul Bagdasar din Capitală și permite refacerea drenajului limfatic la pacienții care au suferit anumite intervenții oncologice.

Premieră în medicina românească

De acest tip de intervenții au nevoie cele mai multe dintre femeile care suferă o mastectomie. În urma unei astfel de operații membrele sunt afectate și se umflă exagerat de mult. Limfedemul scade semnificativ calitatea vieții și se prezintă constant ca ” frica numărul unu” la supraviețuitorii cancerului de sân sau genital.

Șeful Secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, dr Marinescu Silviu Adrian: “Am făcut deja două intervenţii chirurgicale şi sperăm ca de acum încolo să fie cât mai multe intervenţii de microchirurgie. Acestea presupun anastomoza unor mase mici, vase limfatice şi vene care să permită ca limfa să fie preluată de sistemul venos al pacientei şi membrul respectiv să îşi revină la normal. Acestea este un tip de intervenţie. Celălalt tip de intervenţie presupune transferul liber al unui ganglion limfatic din altă regiune în regiunea afectată care să poată prelua limfa în exces de la nivelul membrului respectiv. Aceste tehnici se pot aplica nu numai membrului superior, dar şi membrului inferior – piciorului.”

În alte centre din lume de ceva vreme s-au dezvoltat tehnici microchirurgicale care permit refacerea drenaj limfatic şi în acelaşi timp şi remiterea acestui edem apărut post operator

Limfedemul tratat, în premieră, microchirurgical de medicii români

Până acum acest limfedem era tratat de regulă prin metode conservatoare. Vorbim despre anumite masaje, un drenaj limfatic efectuat pe membrul respectiv, montarea unor dispozitive elastice care mai ajutau la remiterea lui. În cele din urmă se practicau şi anumite intervenţii chirirgucale de excizie pur şi simplu a ţesuturilor edemaţiate, dar cu sechele post operatorii destul de neplăcute pentru pacienţi şi fără a rezolva pe deplin afecţiunea.

Medic specialist Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, dr. Anca Bordianu: “Rezultatele apar după o perioadă destul e lungă cam de doi ani. Cert este că în acest timp există o micşorare progresivă a membrului şi oricum progresia nu mai există. Nu se va mai umfla, se va desumfla dar destul de lent.”

Aceste intervenții se fac numai cu avizul medicului oncolog al fiecărui pacient în parte. Specialiștii români au fost ajutați de experiența medicului Edward Chang, venit din SUA.

Ce este limfedemul?

Limfedemul legat de cancerul de sân se manifestă prin umflarea cronică a brațului. Acesta poate rezulta în urma unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a ganglionilor limfatici afectați, a radioterapiei sau a chimioterapiei, care afectează , de regulă, sistemul limfatic.

Limfedemul este cauzat de excesul de fluid colectat în țesuturile corpului cauzând umflarea (edemul). Simptomele sunt de regulă umflarea membrelor din cauza blocajului circulației limfatice. Unii pacienți pot avea probleme de piele (eczeme, piele rugoasă) și celulite repetate (infectii).

Anastomozele limfo-venoase reprezintă o tehnică minim invazivă microchirurgicală de reconstructie a circuitului limfatic, procedură care poate ameliora simptomele limfedemului. Deoarece limfedemul nu poate fi întotdeauna ameliorat prin tratament conservator, anastomozele limfo-venoase îmbunătățesc starea pacientului și duc la reintegrarea mai rapidă a acestuia în societate.

Articole recente

  • Sănătate Publică
  • Vaccinarea

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale. Victor Costache spune că medicii de familie au estimat cu 30% mai…

decembrie 5, 2019
  • Stiri si noutati

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici. Cercetătorii susțin că au descoperit metoda care ar putea ajuta la vindecarea insuficienței cardiace,…

decembrie 4, 2019
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită. Peste un million de oameni vor beneficia de aceste testări, astfel încât boala…

decembrie 4, 2019
  • Boli infecțioase
  • Sănătate Publică

506 cazuri noi de infecții cu HIV

506 cazuri noi de infecții cu HIV. Medicii infecționiști spun că aceste cazuri noi au fost înregistrate în acest an.…

decembrie 3, 2019
  • Stiri si noutati

S-a deschis primul heliport medical din București

S-a deschis primul heliport medical din București. De astăzi, toți pacienții aduși cu elicopterul la Spitalul Universitar vor ajunge în…

decembrie 3, 2019
  • Sănătatea copilului
  • Sănătatea femeii

Moașele nu își pot face meseria în România

Moașele nu își pot face meseria în România. Chiar dacă avem de ani buni legea practicării profesiei de moașă nu…

decembrie 2, 2019