Categorii: Chirurgie estetică Medicii vă vorbesc Sănătatea femeii Știri de actualitate Tehnologie în medicină

Limfedemul tratat, în premieră, microchirurgical de medicii români

Limfedemul tratat, în premieră, microchirurgical de medicii români. Intervenția se face la Spitalul Bagdasar din Capitală și permite refacerea drenajului limfatic la pacienții care au suferit anumite intervenții oncologice.

Premieră în medicina românească

De acest tip de intervenții au nevoie cele mai multe dintre femeile care suferă o mastectomie. În urma unei astfel de operații membrele sunt afectate și se umflă exagerat de mult. Limfedemul scade semnificativ calitatea vieții și se prezintă constant ca ” frica numărul unu” la supraviețuitorii cancerului de sân sau genital.

Șeful Secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, dr Marinescu Silviu Adrian: “Am făcut deja două intervenţii chirurgicale şi sperăm ca de acum încolo să fie cât mai multe intervenţii de microchirurgie. Acestea presupun anastomoza unor mase mici, vase limfatice şi vene care să permită ca limfa să fie preluată de sistemul venos al pacientei şi membrul respectiv să îşi revină la normal. Acestea este un tip de intervenţie. Celălalt tip de intervenţie presupune transferul liber al unui ganglion limfatic din altă regiune în regiunea afectată care să poată prelua limfa în exces de la nivelul membrului respectiv. Aceste tehnici se pot aplica nu numai membrului superior, dar şi membrului inferior – piciorului.”

În alte centre din lume de ceva vreme s-au dezvoltat tehnici microchirurgicale care permit refacerea drenaj limfatic şi în acelaşi timp şi remiterea acestui edem apărut post operator

Limfedemul tratat, în premieră, microchirurgical de medicii români

Până acum acest limfedem era tratat de regulă prin metode conservatoare. Vorbim despre anumite masaje, un drenaj limfatic efectuat pe membrul respectiv, montarea unor dispozitive elastice care mai ajutau la remiterea lui. În cele din urmă se practicau şi anumite intervenţii chirirgucale de excizie pur şi simplu a ţesuturilor edemaţiate, dar cu sechele post operatorii destul de neplăcute pentru pacienţi şi fără a rezolva pe deplin afecţiunea.

Medic specialist Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă, dr. Anca Bordianu: “Rezultatele apar după o perioadă destul e lungă cam de doi ani. Cert este că în acest timp există o micşorare progresivă a membrului şi oricum progresia nu mai există. Nu se va mai umfla, se va desumfla dar destul de lent.”

Aceste intervenții se fac numai cu avizul medicului oncolog al fiecărui pacient în parte. Specialiștii români au fost ajutați de experiența medicului Edward Chang, venit din SUA.

Ce este limfedemul?

Limfedemul legat de cancerul de sân se manifestă prin umflarea cronică a brațului. Acesta poate rezulta în urma unei intervenții chirurgicale de îndepărtare a ganglionilor limfatici afectați, a radioterapiei sau a chimioterapiei, care afectează , de regulă, sistemul limfatic.

Limfedemul este cauzat de excesul de fluid colectat în țesuturile corpului cauzând umflarea (edemul). Simptomele sunt de regulă umflarea membrelor din cauza blocajului circulației limfatice. Unii pacienți pot avea probleme de piele (eczeme, piele rugoasă) și celulite repetate (infectii).

Anastomozele limfo-venoase reprezintă o tehnică minim invazivă microchirurgicală de reconstructie a circuitului limfatic, procedură care poate ameliora simptomele limfedemului. Deoarece limfedemul nu poate fi întotdeauna ameliorat prin tratament conservator, anastomozele limfo-venoase îmbunătățesc starea pacientului și duc la reintegrarea mai rapidă a acestuia în societate.

Articole recente

 • Boli infecțioase
 • Stiri si noutati

A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon

A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon. Anunțul a fost făcut de…

noiembrie 11, 2021
 • Deciziile autorităților în domeniul sănătății publice
 • Sănătate Publică

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID. După moartea cântărețului Petrică Mîţu Stoian, Ministerul Sănătății a…

noiembrie 11, 2021
 • Sănătate Publică
 • Știri de actualitate
 • Stiri si noutati
 • Tratamente inovatoare

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19. Este vorba de tratamente pe bază de…

noiembrie 11, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Pacienții cu arsuri vor beneficia de concedii medicale pe toată perioada tratamentului și a recuperării

Pacienții cu arsuri vor beneficia de concedii medicale pe toată perioada tratamentului și a recuperării.…

august 30, 2021
 • Legislație
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare. Persoanele care se imunizează cu schema completă vor primi…

august 30, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

Persoanele vaccinate complet sunt de 10 ori mai protejate în fața COVID-19

Persoanele vaccinate complet sunt de 10 ori mai protejate în fața COVID-19, spune medicul militar…

august 17, 2021