Kilogramele în exces ne îmbolnăvesc de diabet! Medicii trag încă un semnal de alarmă și spun că alimentația greșită este piatra de temelie a acestei boli. Mai mult, 1 din 2 pacienți care suferă de diabet nu este diagnosticat și nu primește tratament.
Acumularea de greutate în exces se află în strânsă legătură cu apariția diabetului. Din fericire, medicii spun că lucrurile se pot ține sub control chiar dacă sunt destul de grave.
Medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, dr. Mihaela Posea: “Studiile au demonstrat că acumularea de greutate în exces se află în strânsă legătură cu apariția diabetului, lucru care ne este confirmat în fiecare zi în activitatea de la cabinet. De Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului, vrem să transmitem pacienţilor că acest diagnostic nu reprezintă o fatalitate. Atât boala, cât și complicațiile sale pot fi prevenite sau combătute prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Asta înseamnă o dietă echilibrată, activitate fizică și un somn odihnitor. Regimul alimentar este esențial în managementul diabetului. Și asta pentru că constituie jumătate din tratamentul său, cealaltă jumătate fiind reprezentată de medicaţia orală sau injectabilă.”
Excesul de kilograme este un factor de risc principal în declanşarea diabetului zaharat, o boală de care suferă peste 1,7 milioane de români. Conform Federației Internaționale de Diabet, 1 din 2 pacienți care au această boală nu este diagnosticat.
Medicii recomandă persoanelor de orice vârstă, supraponderale sau obeze (IMC mai mare decât 25 kg/m2) și care au o rudă de gradul I cu diabet, să își testeze periodic valorile glicemiei.
Diagnosticul este stabilit atunci când 2 măsurători diferite arată valori ale glucozei din sânge de peste 126 mg/dl (valori măsurate dimineața, după 8-10 ore de post alimentar). O altă analiză care poate ajuta în diagnosticare este hemoglobina glicozilată A1c, care trebuie să fie de cel puțin 6.5% pentru a indica prezenţa diabetului zaharat.
Diabetul zaharat netratat prezintă un risc crescut pentru complicații precum retinopatia diabetică (afectarea ochilor), insuficiență renală (afectarea rinichilor), boli cardiovasculare, afecțiuni ale nervilor periferici (piciorul diabetic) şi accidente vasculare cerebrale.
Trebuie să ieșim din zona spăgii! Declarația a fost făcută de ministrul sănătății care spune că nu crede că există…
Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale. Victor Costache spune că medicii de familie au estimat cu 30% mai…
Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici. Cercetătorii susțin că au descoperit metoda care ar putea ajuta la vindecarea insuficienței cardiace,…
Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită. Peste un million de oameni vor beneficia de aceste testări, astfel încât boala…
506 cazuri noi de infecții cu HIV. Medicii infecționiști spun că aceste cazuri noi au fost înregistrate în acest an.…
S-a deschis primul heliport medical din București. De astăzi, toți pacienții aduși cu elicopterul la Spitalul Universitar vor ajunge în…