Sănătate Publică

Fapte de natură penală la CNAS!

Fapte de natură penală la CNAS! Ministrul Sănătății spune că la CNAS au fost descoperite fapte de natură penală. Mai mult, Sorina Pintea spune că va depune raportul corpului de control al ministrului sănătății la DNA.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Controlul început în luna iunie și se va încheia în 7 zile. Din lecturarea prealabilă pot să vă spun cu certitudine că acest raport de control va fi depus la DNA. Noi am studiat ceeea ce avem în raportul prealabil. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus și anul trecut, dar nu la DNA, un document. Sunt convinsă că instituțiile statului își vor face datoria”.

Baza de date a asiguraților nu este mentenată din ianuarie

În această dimineață sistemul informatic a fost repornit. Din păcate, după trei ore a început să înregistreze din nou sincope. Sorina Pintea s-a întâlnit astăzi cu șeful CNAS și reprezentanții firmei de IT care asigură mentenanță. A descoperit cu stupoare că anumite componente nu au mentenanță de luni sau ani de zile.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Astăzi s-a dat drumul la sistem. Din păcate la ora 10 a început să înregistreze din nou sincope. În urma acestei discuții, se impun măsuri pentru a putea rezolva urgent modul de funcționare al platformei. În cursul zilei de astăzi se va face o procedură de achiziție în regim de urgență având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat. Procedura începută nu a fost finalizată pentru că este contestată și atunci pentru a asigura perioada tampon fără contractare este nevoie de o procedură de urgență. Menționez că această procedură ar fi trebuit să fie făcută în momentul în care s-a constatat că procedura de achiziție pentru contractul de mentenanță nu este finalizată. Nu poți lăsa sistemele informatice fără mentenanță. Astfel încât nu putea fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate. Offline-ul funcționează, dar asta nu este o soluție”.

Fapte de natură penală la CNAS!

Ministrul Sănătății spune că ceea ce s-a întâmplat la CNAS de ani buni este foate grav. Arată cu degetul către foști directori și către funcționarii care nu și-ar fi dat interesul ca lucrurile să meargă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „De ani de zile, CNAS și spun CNAS, cu toate că știu sigur care sunt Direcțiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcția legală și normală. Uzând de procedee birocratice exagerate a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. În momentul în care niște proceduri care puteau fi finalizate cu toate contestațiile din lume au fost uitate. Oferte care au expirat stând în CNAS…Sunt lucruri care au îngreunat și care au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem”.

Există posibilitatea ca sistemul să poată merge abia spre sfârșitul săptămânii. PIAS are 9 componenete care trebuie mentenate de firme de IT. Cea mai importantă componentă este cea cu baza de date a asiguraților. Numai pentru mentenanța ei se plătesc lunar 250 de mii de euro.

Articole recente

  • Sănătatea femeii

Patologiile precanceroase ale colului uterin tot mai des întâlnite la tinere

Identificarea și tratamentul precoce al patologiilor precanceroase ale colului uterin joacă un rol crucial în…

februarie 7, 2024
  • Știri de actualitate

Consult ginecologic complet cu bilet de trimitere

decembrie 29, 2023
  • Deciziile autorităților în domeniul sănătății publice

S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate!

S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate! S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate! Ministerul Sănătății a…

octombrie 20, 2023
  • Sănătatea femeii

Consultul senologic efectuat anual vă poate salva viața!

Consultul senologic efectuat anual vă poate salva viața! Cancerul mamar este o afecțiune care afectează…

octombrie 20, 2023
  • Sănătate Publică

A fost lansată prima organizație dedicată bolnavilor cu afecțiuni endocrinologice

A fost lansată prima organizație dedicată bolnavilor cu afecțiuni endocrinologice. Este prima organizație din țara…

octombrie 17, 2023
  • Sănătate Publică

Numărul pacienților diabetici crescut cu o treime în 5 ani

Numărul pacienților diabetici a crescut cu o treime în 5 ani. În acest moment, sunt…

octombrie 11, 2023