Categorii: Sănătate Publică Stiri si noutati Transplant

Dr. Radu Zamfir: Pregătim realizarea unui sistem naţional de prelevare multiorgan

Pregătim realizarea unui sistem naţional de prelevare multiorgan, declară directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant.

Prelevarea de organe s-ar putea face într-un sistem de tip gardă dedicată

Potrivit medicului Radu Zamfir acest sistem național de prelevare multiorgan ar urma să includă medicii care efectuează această procedură într-un sistem de tip gardă dedicate.

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Radu Zamfir: “Pregătim realizarea unui sistem naţional de prelevare multiorgan care să includă în mod firesc medicii care efectuează această procedură într-un sistem de tip gardă dedicată, cât şi creşterea numărului lor prin reluarea unor cursuri de pregătire profesională în activitatea de transplant atât în ţară, cât şi în afara ţării. O altă direcţie prin care ANT doreşte extinderea polului de grefe disponibile este realizarea de acorduri cu ţările vecine. (…) Avem un acord semnat cu Republica Moldova şi unul în curs de finalizare cu Bulgaria cât şi un acord finalizat cu Italia referitor la transplantul pulmonar. O plasă de siguranţă pentru cazurile care nu pot fi transplantate în ţară.”

“Pregătim realizarea unui sistem naţional de prelevare multiorgan”

Totodată, medicul a precizat că înființarea unor bănci multițesut este o procedură extrem de importantă în cursivitatea activității de transplant. Mai mult, ANT propune mai multe modificări legislative, astfel încât să permită extinderea activităţii de transplant tisular, cornee, piele, dar şi transplant de organe.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Monica Althamer: “Avem nevoie inclusiv pentru centrele de arşi care se vor construi începând de anul acesta prin Banca Mondială. Nu vom putea avea centre fără să avem bancă de piele. Odată cu banca de piele este clar că trebuie să rezolvăm şi banca de os. (…) Nu putem face încă transplant pulmonar pediatric. Aveam nevoie în continuare de ajutorul altor ţări şi pentru transplantul pediatric şi pentru cazurile complexe care nu pot fi ajutate în România. În sfârşit, după ani de efort s-a încheiat acest Memorandum cu Italia.”

Prof. dr. Irinel Popescu: “În afară de cele peste 1.000 de operaţii de transplant realizate la Fundeni în momentul de faţă, România mai are încă două programe: unul la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti, unul la Spitalul “Sfântul Spiridon” din Iaşi. România a contribuit decisiv în programul de transplant hepatic de la Chişinău pe care îl considerăm tot un program românesc şi a cărei evoluţie ne bucură foarte mult.”

Articole recente

 • Sănătatea copilului

Tehnologia MiYOSMART – Soluție inovatoare de control a miopiei la copii

Miopia este un defect de vedere manifestat prin incapacitatea de a distinge la distanță. Factorii…

decembrie 6, 2021
 • Boli infecțioase
 • Stiri si noutati

A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon

A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon. Anunțul a fost făcut de…

noiembrie 11, 2021
 • Deciziile autorităților în domeniul sănătății publice
 • Sănătate Publică

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID. După moartea cântărețului Petrică Mîţu Stoian, Ministerul Sănătății a…

noiembrie 11, 2021
 • Sănătate Publică
 • Știri de actualitate
 • Stiri si noutati
 • Tratamente inovatoare

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19. Este vorba de tratamente pe bază de…

noiembrie 11, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Pacienții cu arsuri vor beneficia de concedii medicale pe toată perioada tratamentului și a recuperării

Pacienții cu arsuri vor beneficia de concedii medicale pe toată perioada tratamentului și a recuperării.…

august 30, 2021
 • Legislație
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare. Persoanele care se imunizează cu schema completă vor primi…

august 30, 2021