Categorii: Boli infecțioase Sănătate Publică

Căpușele vor fi extrase în UPU

Căpușele vor fi extrase în UPU! Asta prevede protocolul pentru profilaxia muşcăturii de căpuşă, făcut pentru ca pacienții să nu mai fie plimbați, ore în șir, între spitale pentru a fi extrasă căpușa și pentru a primi tratamentul profilactic. De astazi, protocalul este distribuit unităților sanitare.

Pacienți plimbați ore în șir între spitale pentru o căpușă

Ministrul Sănătății spune că medicii fac medicină defensivă și că nu este normal ca un copil să aștepte 6 ore pentru a-I fi extrasă o căpușă.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Am făcut o vizită inopinată la Spitalul Grigore Alexandrescu la Unitatea Primiri Urgențe. (…)  Au venit niște părinți la mine acolo și mi-au spus că sunt cu copiii mușcați de căpușe. Au fost la Matei Balș, unde li s-a prescris o rețetă, au fost trimiși la Grigore Alexandrescu sau la Marie Curie pentru a li se extrage căpușa. Stateau de 4-6 ore, nici nu mai știu. Și norocul meu, sincer, de gardă era șefa UPU. Mi-a spus “noi nu avem competențe să scriem antibiotice”. Zic aveți competențe. “Dar n-avem protocol pentru mușcătura de căpușă”.

Căpușele vor fi extrase în UPU

Au fost convocați managerii spitalelor Matei Balș, Victor Babeș, Grigore Alexandrescu și Marie Curie și a fost făcut acest protocol.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Dacă e nevoie să ne acoperim de documente ne acoperim. Asta apropo de faptul că facem medicină defensive. Protocolul îl vom repartiza unităților de primiri urgență și vom face și publicitate, astfel incat copiii, adultii, mușcați de căpușe să poată să meargă în UPU unde există chirurgie să poată fi extrase căpușele”.

Protocolul a fost distribuit astăzi untăților sanitare.

Articole recente

 • Stiri si noutati

22 de români infectați cu SARS-COV-2 au murit în ultimile 24 de ore

22 de români infectați cu SARS-COV-2 au murit în ultimile 24 de ore. Mai mult, 210 pacienți cu COVID -19…

iunie 29, 2020
 • Molecule noi introduse in industrie
 • Sănătate Publică

Terapie nouă pentru pacienții cu formă rară de cancer pulmonar

Terapie nouă pentru pacienții cu formă rară de cancer pulmonar. Începând cu luna iunie, acești bolnavi au acces la un…

iunie 29, 2020
 • Medicamente inovatoare
 • Stiri si noutati
 • Tratamente inovatoare

Primul medicament împotriva COVID-19 recomandat de EMA

Primul medicament împotriva COVID-19 recomandat de EMA. Este vorba despre Remdesivir. Specialiștii europeni au recomandat folosirea lui pentru pacienții cu…

iunie 26, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Când se redeschid spitalele COVID?

Când se redeschid spitalele COVID? Ministerul Sănătății cere DSP-urilor rezultatul evaluării spitalelor în scopul redeschiderii pentru pacienţii non-COVID. Rapoartele trebuie…

iunie 26, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Unde este necesar cardul de sănătăte de la 1 iulie?

Unde este necesar cardul de sănătăte de la 1 iulie? Reprezentanții CNAS spun că nu va fi necesar cardul de…

iunie 26, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Este oficial! Cardurile de sănătate, valabile încă 7 ani!

Este oficial! Cardurile de sănătate, valabile încă 7 ani Guvernul a aprobat o Hotărârea care prevede prelungirea termenului de valabilitate…

iunie 26, 2020