Bolile cardiovasculare, principala complicaţie a infecţiilor COVID-19

Bolile cardiovasculare, principala complicaţie a infecţiilor COVID-19. Președintele Societăţii Române de Cardiologie spune că este foarte importantă testarea pacienților cu afecţiuni cardiovasculare care se internează.

70% dintre comorbidităţile din care pacienţii cu COVID-19 decedează

Specialiștii atrag atenția că bolile cardiovasculare reprezintă 70% dintre comorbidităţile din care pacienţii cu COVID-19 decedează.

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, prof. dr. Dragoş Vinereanu: “Bolile cardiovasculare reprezintă principala complicaţie a infecţiilor COVID-19, răspunzând de 70% dintre comorbidităţile din care pacienţii cu COVID-19 decedează. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecţia cu SARS-CoV-2, între 10 şi 12% dintre infecţiile cu SARS-CoV-2 se datorează bolilor cardiovasculare sau comorbidităţilor legate de bolile cardiovasculare. Acestea se poate decompensa în urma unei infecţii cu SARS-CoV-2. De aici importanţa testării obligatorii la internare în spital a oricărui pacient cardiovascular. Noi am făcut un demers către Direcţia de Sănătate Publică şi către Ministerul Sănătăţii, în aşa fel încât să fie inclusă pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testată la internare şi să avem finanţare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă.”

Bolile cardiovasculare, principala complicaţie a infecţiilor COVID-19

Medicii atrag încă o dată atenția asupra faptului că bolile cardiovasculare sunt evitabile prin prevenție. Măsurarea hipertensiunii arteriale este foarte importantă la fel ca un stil de viață cu obiceiuri sănătoase.

Preşedintele grupului de lucru pe hipertensiune arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie, dr. Elisabeta Bădilă: “Anul trecut 10% dintre românii intervievaţi nu-şi măsuraseră niciodată tensiunea arterială. Anul acesta procentul acestora s-a redus la jumătate şi doar 5% dintre românii intervievaţi nu şi-au măsurat niciodată tensiunea arterial. Însă mai puţini dintre pacienţii hipertensivi respectă tratamentul. Anul trecut 74% dintre pacienţi respectau exact tratamentul propus, anul acesta 58% respectă exact tratamentul prescris.”

În Europa hipertensiunea este asociată cu stilul de viaţă, cu obiceiurile nesănătoase, iar în România inclusiv cu lipsa tradiţiei în ceea ce priveşte un tratament continuu.

Distribuie acest articol

Articolul precedent

Încep să se dea stimulentele de risc pentru personalul medical

Articolul următor

Adriana Pistol: Mă aștept la o creștere a numărului de cazuri

Articole în trending