Categorii: Sănătate Publică

Avem foarte puțini medici hematologi

Avem foarte puțini medici hematologi. Numărul acestor specialiști este mai mic decât cel al oncologilor. Și asta în condițiile în care nevoile de tratament și de îngrijire ale pacienților sunt mari.

260 de medici hematologi în toată țara

La nivelul întregii țări nu sunt decât 260 de medici hematologi. Aproximativ 3.200 români suferă din cauza leucemiei limfocitare cronice, 900 de persoane fiind nou diagnosticate, în fiecare an.

Vicepreședintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății, conf. univ. dr.Horia Bumbea: „Problema este că nu avem hematologi în toate județele țării. Deci, hematologii sunt mai puțini decât oncologii. În județele în care nu avem hematolog de multe ori, oncologul din teritoriu preia anumiți pacienți hematologici pe care poate să îi urmărească. Există riscul unei subdiagnosticări în general pentru bolile de sânge în regiunile în care nu avem specialiști hematologi. De asemenea, și tratamentul acestor pacienți, dacă sunt diagnosticați, uneori nu este cel optim pentru că pacienții au probleme personale. Adică trebuie să se deplaseze pe distranțe mai mari. Acest lucru este un impediment și uneori putem avea o complianță scăzută din aceste motive. Chiar dacă ai avea la îndemână un tratament corect acesta nu poate fi aplicat.”

Avem foarte puțini medici hematologi

Tratamentele pentru bolile de sânge s-au schimbat radical. În ultimii ani au apărut terapii inovatoare și au o eficiență sporită și un risc mai mic pe termen lung. Noile terapii oferă un răspuns profund și, de aceea, trebuie utilizate corect.

Vicepreședintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății, conf. univ. dr.Horia Bumbea: „Diagnosticul în prezent în hematologie este mult mai complex. Necesită teste de înaltă performanță și acest lucru este dificil în practica din România. Avem acces dificil la laboratoare care să poată să facă aceste teste de care noi avem nevoie pentru a evalua corect pacienții hematologici. Mă refer la teste de înaltă performanță, teste genetice, de analiză moleculară. Avem medicamente noi, nu putem să spunem că ne lispesc foarte multe din această sferă, însă și modul de de utilizare al acestora nu este chiar cel optim pentru că ne lipsesc alte lucruri.”

Medicii cer ajutorul autorităților

Din păcate, de multe ori diagnosticul este dificil din cauza costurilor reduse pe care spitalele le pot aloca pentru acest lucru. De exemplu, pentru leucemia limfocitară cronică este nevoie de un registru național. Există un prim proiect derulat de către specialiștii Spitalului Universitar de Urgență București, prin intermediul Societății Române de Transplant Medular.

Vicepreședintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății, conf. univ. dr.Horia Bumbea: „Există deja platforma făcută, aici sunt introduse datele generale ale pacientului, dacă primesc sau nu tratament, ce tip de tratament, datele clinice care permit evaluarea pacientului și stadializarea clinică, investigații care se fac la fiecare vizită, linii de tratament, inclusiv tipul de răspuns. Pentru a introduce aceste date, avem nevoie de personal care să se ocupe exclusiv de administrarea acestui registru.”

Specialiștii au cerut ajutorul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care poate aloca fonduri pentru crearea centrelor de excelență și realizarea registrului. Leucemia limfocitară cronică este un cancer de sânge rar, grav, caracterizat prin acumularea progresivă și anormală de celule albe în sânge, măduva osoasă și țesutul limfatic. Jumătate dintre cazuri sunt asimptomatice, ca atare boala poate fi descoperită uneori doar întâmplător și în stadii avansate.

Articole recente

  • Sănătate Publică
  • Vaccinarea

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale. Victor Costache spune că medicii de familie au estimat cu 30% mai…

decembrie 5, 2019
  • Stiri si noutati

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici. Cercetătorii susțin că au descoperit metoda care ar putea ajuta la vindecarea insuficienței cardiace,…

decembrie 4, 2019
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită. Peste un million de oameni vor beneficia de aceste testări, astfel încât boala…

decembrie 4, 2019
  • Boli infecțioase
  • Sănătate Publică

506 cazuri noi de infecții cu HIV

506 cazuri noi de infecții cu HIV. Medicii infecționiști spun că aceste cazuri noi au fost înregistrate în acest an.…

decembrie 3, 2019
  • Stiri si noutati

S-a deschis primul heliport medical din București

S-a deschis primul heliport medical din București. De astăzi, toți pacienții aduși cu elicopterul la Spitalul Universitar vor ajunge în…

decembrie 3, 2019
  • Sănătatea copilului
  • Sănătatea femeii

Moașele nu își pot face meseria în România

Moașele nu își pot face meseria în România. Chiar dacă avem de ani buni legea practicării profesiei de moașă nu…

decembrie 2, 2019