Categorii: Sănătate Publică Stiri si noutati

Autoritățile se așteaptă ca numărul de infectări SARS-CoV-2 să crească și la noi

Autoritățile se așteaptă ca numărul de infectări SARS-CoV-2 să crească și la noi. Ministrul Sănătății spune că nu vom avea pacienți cu forme severe dacă va exista o acoperire vaccinală suficientă.

Se va face cea de-a treia doză de vaccin împotriva noului coronavirus?

În acest moment, specialiștii români așteaptă recomandările europene referitor la administrarea celei de a treia doză de vaccin anti-COVID. De altfel, ministrul Sănătății apreciază că ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese cu condiția să avem aceeași acoperire vaccinală ca Marea Britanie.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: “În momentul acesta aşteptăm recomandările Societăţii Europene ECDC referitoare la administrarea celei de-a treia doze. Dar ce ştim cu siguranţă este că vaccinarea cu doză completă, două doze de Pfizer sau de Moderna sau o doză de Johnson&Johnson, asigură protecţie împotriva cazurilor severe şi împotriva riscului de mortalitate. Şi AstraZeneca. În acest moment, dacă ne uităm după ce s-a întâmplat în Marea Britanie, unde rata de vaccinare este una crescută, numărul internărilor în spital şi rata de mortalitate este mult redusă. Dacă luăm prin exemplu o comparaţie cu o zi din martie 2021 în România când a fost apogeul valului trei şi am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi şi 120 de decese. Dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese. Dacă avem o acoperire vaccinală suficientă, chiar dacă avem foarte multe cazuri de infectare nouă, aceşti pacienţi nu vor fi cu forme severe şi nu vor muri de infecţie.”

Autoritățile se așteaptă ca numărul de infectări SARS-CoV-2 să crească și la noi

De altfel, oficialul român spune că nu se poate aprecia cu exactitate când va apărea valul 4 și în România.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: “Nu putem avea o dată exactă la care valul patru va apărea sau va atinge apogeul. Dar luându-ne după ceea ce s-a întâmplat în celelalte ţări,  de exemplu în Marea Britanie acum avem aproximativ 45.000 de noi infectări pe zi, având în vedere că şi incidenţa infecţiilor cu tulpina Delta este în creştere la noi în ţară. Da, estimăm că vom avea o creştere a ratei de infectare şi la noi în ţară.”

Președintele CNCAV, col.dr. Valeriu Gheorghiță: “Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână. Media cazurilor săptămânale cu 38,9% faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient este în jurul valorii de 1, chiar 1,1. Însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare.”

Articole recente

 • Sănătatea copilului

Tehnologia MiYOSMART – Soluție inovatoare de control a miopiei la copii

Miopia este un defect de vedere manifestat prin incapacitatea de a distinge la distanță. Factorii…

decembrie 6, 2021
 • Boli infecțioase
 • Stiri si noutati

A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon

A fost diagnosticat primul caz cu gripă din acest sezon. Anunțul a fost făcut de…

noiembrie 11, 2021
 • Deciziile autorităților în domeniul sănătății publice
 • Sănătate Publică

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID

Oxigenoterapia hiperbară, neinclusă în tratamentul anti-COVID. După moartea cântărețului Petrică Mîţu Stoian, Ministerul Sănătății a…

noiembrie 11, 2021
 • Sănătate Publică
 • Știri de actualitate
 • Stiri si noutati
 • Tratamente inovatoare

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19

EMA a aprobat două noi medicamente împotriva COVID-19. Este vorba de tratamente pe bază de…

noiembrie 11, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Pacienții cu arsuri vor beneficia de concedii medicale pe toată perioada tratamentului și a recuperării

Pacienții cu arsuri vor beneficia de concedii medicale pe toată perioada tratamentului și a recuperării.…

august 30, 2021
 • Legislație
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare

Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare. Persoanele care se imunizează cu schema completă vor primi…

august 30, 2021