Categorii: Boli infecțioase Sănătate Publică Stiri si noutati

Autoritățile române în alertă din cauza difteriei

Autoritățile române în alertă din cauza difteriei. Ministerul Sănătății a cerut UNIFARM să demareze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric.

Se evaluează situația acoperirii vaccinale

Specialiștii din Direcțiile de Sănătate Publică trebuie să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie. Totul pentru a identifica zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

Reprezentanții Ministerului Sănătății: “Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie 2019, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, urmare a comunicărilor identificate privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire prin difterie în Ucraina.”

Autoritățile române în alertă din cauza difteriei

Și medicii sunt în alertă. Doctorul Tudor Ciuhodaru spune că ultimele cazuri de difterie din țara noastră au fost înregistrate acum 40 de ani. De altfel, specialiștii spun că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortală, este vaccinarea specifică.

Care sunt semnele bolii?

Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, difteria este o boală acută infecţioasă și contagioasă. Este specifică doar omului și se caracterizează clinic prin inflamaţie fibrinoasă la poarta de intrare, intoxicaţie şi complicaţii cardiovasculare, neurologice şi renale și printr-o evoluție deosebit de severă. De cele mai multe ori este mortală. Boala debutează cu febră, disfonie, tuse aspră, spastică, stridor, tiraj, dispnee, accese de sufocare, uneori afonie.

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Bacilul este rezistent în mediul extern, la uscare și temperaturi scăzute. Poate rezista până la două săptămâni pe obiectele contaminate, 6-20 de zile în apă sau lapte, 3-5 luni în solul uscat și chiar 5-6 luni în membranele difterice uscate la temperatura camerei.  Poate fi distrus prin fierbere timp de 1 minut și este sensibil la ultraviolete, apă oxigentată, alcool sau dezinfectante pe bază de clor.”

Persoana bolnavă este contagioasă pe toată durata bolii, încă din perioada de incubație care este între 2 și 7 zile. Medicul atrage atenția că orice angină cu depuneri pe amigdale va necesita examinări bacteriologice pentru difterie. La primele semne trebuie să vă prezentați la medic.

Articole recente

  • Sănătate Publică
  • Vaccinarea

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale

Ministerul Sănătății a comandat mai puține vaccinuri antigripale. Victor Costache spune că medicii de familie au estimat cu 30% mai…

decembrie 5, 2019
  • Stiri si noutati

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici

Neuronii artificiali, speranța pentru bolnavii cronici. Cercetătorii susțin că au descoperit metoda care ar putea ajuta la vindecarea insuficienței cardiace,…

decembrie 4, 2019
  • Sănătate Publică
  • Stiri si noutati

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită

Românii, testați gratuit pentru cancer și hepatită. Peste un million de oameni vor beneficia de aceste testări, astfel încât boala…

decembrie 4, 2019
  • Boli infecțioase
  • Sănătate Publică

506 cazuri noi de infecții cu HIV

506 cazuri noi de infecții cu HIV. Medicii infecționiști spun că aceste cazuri noi au fost înregistrate în acest an.…

decembrie 3, 2019
  • Stiri si noutati

S-a deschis primul heliport medical din București

S-a deschis primul heliport medical din București. De astăzi, toți pacienții aduși cu elicopterul la Spitalul Universitar vor ajunge în…

decembrie 3, 2019
  • Sănătatea copilului
  • Sănătatea femeii

Moașele nu își pot face meseria în România

Moașele nu își pot face meseria în România. Chiar dacă avem de ani buni legea practicării profesiei de moașă nu…

decembrie 2, 2019