Categorii: Sănătatea femeii

Am voie să merg la dentist dacă sunt însărcinată?

Am voie să merg la dentist dacă sunt însărcinată? Este întrebarea care stă pe buzele tuturor viitoarelor mămici. Vizitele la stomatolog în timpul sarcinii sunt sigure și chiar indicate. Cu toate astea, medicii recomandă ca intervențiile complicate să fie rezolvate înainte de a rămâne însărcinată.

Tratamente permise și interzise în sarcină

Sunt indicate controale regulate şi, cel puţin două igienizări pe perioada sarcinii pentru a evita complicaţiile dentare şi parodontale. Dar, să vedem ce zic medicii stomatologi despre tratamentele dentare în timpul sarcinii. Să începem cu radiografiile dentare.

Specialist în chirurgie dento-alveolară, dr. Ion Melnic: “Deși nu sunt total interzise, se recomandă prudența în realizarea lor pe timpul sarcinii. Expunerea femeii însărcinate la raze X poate avea efecte negative asupra fătului. Cea mai vulnerabilă perioadă la expunerea cu raze X este primul trimestru de sarcină, atunci când radiografiile sunt total interzise. Cu toate că din al doilea trimestru de sarcină se pot efectua radiografii dacă sunt respectate condițiile speciale de protecție. Recomandarea generală este de a se evita radiografiile dentare în timpul sarcinii, dacă afecțiunea dentară permite amânarea tratamentului până după naștere.”

Am voie să merg la dentist dacă sunt însărcinată?

În ceea ce priveşte tratamentele sau procedurile cosmetice, se recomandă evitarea albirii dentare în sarcină.

Specialist în chirurgie dento-alveolară, dr. Ion Melnic: “Substanțele folosite în acest tratament stomatologic pot avea efecte nocive asupra fătului. Nu există studii care să ateste faptul că procedurile cosmetice dentare și substanțele folosite în albirea dinților au efecte secundare asupra fătului. De aceea, stomatologii nu își pot da seama dacă aceste proceduri aduc sau nu complicații sarcinii. Mai ales că există speculații legate de efectele negative pe care peroxidul de carbamidă, substanță conținută în majoritatea produselor destinate cosmeticii dentare, le are asupra femeilor însărcinate și implicit asupra fătului.”

Pot face anestezie dentară?

Cu toate că cele mai multe anestezii dentare sunt locale și acționează doar în zona în care se lucrează, medicii recomandă ca tratamentele chirurgicale care necesită anestezie să fie efectuate cu prudență.

Specialist în chirurgie dento-alveolară, dr. Ion Melnic: “În schimb, anesteziile dentare totale sunt interzise în timpul sarcinii. Deși există medicamente care sunt permise în timpul sarcinii, substanța folosită în anestezie trebuie să treacă prin placentă într-un procent cât mai mic, tocmai pentru a nu dăuna fătului. Substanțele care trec prin placentă într-un procent mai mare de 10% sunt interzise pe timpul sarcinii, iar anestezicele folosite în stomatologie prezintă acest risc. Tratamentele stomatologice complicate, cele protetice sau chirurgicale, sunt total interzise în timpul celor 9 luni de sarcină. De obicei, în cazul în care există situații urgente, medicii apelează la temporizarea afecțiunilor și la amânarea tratamentului propriu-zis până după naștere.”

Articole recente

 • Boli infecțioase
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Ministrul Sănătății vrea ca populația să aibă acces la testele antigen

Ministrul Sănătății vrea ca populația să aibă acces la testele antigen. Mai mult, Vlad Voiculescu…

ianuarie 20, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Vlad Voiculescu anunță schimbări la CNAS, ANMDMR și Ministerul Sănătății

Vlad Voiculescu anunță schimbări la CNAS, ANMDMR și Ministerul Sănătății. Acesta spune că în perioada…

ianuarie 20, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

3 000 de noi cazuri de infectări în ultimele 24 de ore

3 000 de noi cazuri de infectări în ultimele 24 de ore. Chiar dacă numărul…

ianuarie 20, 2021
 • Sănătate Publică
 • Sănătatea copilului
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată a COVID-19 vor sta în carantină

Copiii care călătoresc cu părinţii vaccinaţi în ţări cu incidenţă ridicată a COVID-19 vor sta…

ianuarie 19, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

Dr. Gheorghiță: România are contractate suficiente doze de vaccin

România are contractate suficiente doze de vaccin, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Mai mult, coordonatorul campaniei…

ianuarie 19, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

În București există o capacitate dublă de imunizare față de cantitatea de vaccin disponibilă

În București există o capacitate dublă de imunizare față de cantitatea de vaccin disponibilă, spune…

ianuarie 19, 2021