Categorii: Transplant

Acordul pentru prelevarea de cornee se obține greu

Acordul pentru prelevarea de cornee se obține greu. Medicul oftalmolog Monica Pop spune că transplantul de cornee este extrem de necesar, însă din păcate sunt medici care nu vor să facă prelevare de astfel de organe.

Oamenii ar trebui să își dea acordul din timpul vieții

Specialistul spune că în cazul transplantului de cornee nu este nevoie de compatibilitate. Este adevărat că viața pacientului nu este pusă în pericol, dar ar putea să nu mai trăiască în întuneric.

Managerul Spitalului de Oftalmologie și Capitală, prof. dr. Monica Pop: ”La transplantul de cornee făcut prima dată nu este nevoie de compatibilitate. Ar fi foarte benefic pentru oameni să existe cât mai multe! Am fost în Anglia, și, la fel era: nu dădeau ochi. Dădeau piele, dădeau rinichi, dar ochi nu, foarte, foarte greu se obține acordul! Mi-ar fi plăcut ca dumneavoastră din media să rugați familia celor care donează organe să înțeleagă acest lucru. Vreau să vă spun că la ultima donare de țesuturi este o familie cu o fată de 16 ani care a murit pe terenul de sport. Și părinții, de la țară, au dat organele. Este extraordinar! Gândiți-vă, dvs, personal dacă ați face așa ceva! Este foarte greu de hotărât! (…) Sunt și medici care nu vor să preleveze cornee. E apocaliptic să scoți ochiul. Nu e scris în fișa postului, nu sunt obligați să facă asta, deși dacă ar fi după mine aș pune o metodă punitivă pentru doctorii care nu vor să preleveze.”

Acordul pentru prelevarea de cornee se obține greu

Pe listele de așteptare pentru transplant de cornee se află 323 de pacienți. Medicul Monica Pop spune  că Ministerul Sănătății ar trebui să aibă o bază de date în care se poate înscrie toți cei care vor ca organele lor să salveze alte vieți. În acest fel, familiile greu încercate nu ar mai fi nevoite să treacă printr-o altă traumă.

Managerul Spitalului de Oftalmologie și Capitală, prof. dr. Monica Pop: ”Eu am făcut o propunere. Ministerul Sănătății să aibă o bază de date și orice om din această țară care dorește să fie donator să se pună în această bază, este fără bani, să se pună în această listă a Ministerului și în momentul în care acel om decedează într-o secție de terapie intensivă de la un spital de urgență să meargă șeful de secție să vadă lista și în momentul în care este trecut acolo să meargă la sala de prelevare, și nu mai este nevoie nici de coordonator, care, în orice caz, este un om foarte greu lovit de ceea ce se întâmplă . Gândiți-vă ce înseamnă să mergeți să-i spuneți unei familii care a pierdut pe cineva drag că ar putea să-i doneze organele.”

În raportul statistic privind activitatea de transplant organe pentru anul 2019 făcut public astăzi de către specialiștii ANT nu figurează niciun transplant de cornee.

Articole recente

 • Medicamente inovatoare
 • Stiri si noutati
 • Tratamente inovatoare

Primul medicament împotriva COVID-19 recomandat de EMA

Primul medicament împotriva COVID-19 recomandat de EMA. Este vorba despre Remdesivir. Specialiștii europeni au recomandat folosirea lui pentru pacienții cu…

iunie 26, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Când se redeschid spitalele COVID?

Când se redeschid spitalele COVID? Ministerul Sănătății cere DSP-urilor rezultatul evaluării spitalelor în scopul redeschiderii pentru pacienţii non-COVID. Rapoartele trebuie…

iunie 26, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Unde este necesar cardul de sănătăte de la 1 iulie?

Unde este necesar cardul de sănătăte de la 1 iulie? Reprezentanții CNAS spun că nu va fi necesar cardul de…

iunie 26, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Este oficial! Cardurile de sănătate, valabile încă 7 ani!

Este oficial! Cardurile de sănătate, valabile încă 7 ani Guvernul a aprobat o Hotărârea care prevede prelungirea termenului de valabilitate…

iunie 26, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Ministrul Sănătăţii: Mai multe tulpini ale noului coronavirus sunt în circulaţie

Mai multe tulpini ale noului coronavirus sunt în circulaţie. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că suntem într-un context în care…

iunie 25, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

460 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore

460 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore.  Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, face apel la populație să…

iunie 25, 2020