Rezistența la antibiotice

60 la sută dintre consumul de antibiotice este inutil

60 la sută dintre consumul de antibiotice este inutil și nu face decât să crească rezistența bacteriilor la antibiotice. Aceste cifre ne plansează pe locul 2 în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice și implicit, avem un nivel crescut de rezistență bacteriană.

60 la sută dintre consumul de antibiotice este inutil

Medic primar infecționist, Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Gabriel Popescu: “consumul de antibiotice este mult mai important cu cât este mai exagerat și mai eronat. Statisticile publicate în ultimele decenii arată că undeva între 30 și 60 la sută din totalul utilizării de antibiotice este inutil. Aceste bacterii rezistente generate de antibiotice sau infecțiile cu clostridium difficile sunt crescute prin transmiterea de bacterii rezistente de la o persoană la alta. Sau din lumea animală la om.”

Specialistul atrage atenția că rezistența la antibiotice apare nu neapărat la bacteria care a determinat infecția, ci la alte specii bacteriene. Aceste pot fi prezente pe suprafața sau în interiorul organismului pacientului.

Cine este de vină pentru această situație?

Medic primar infecționist, Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Gabriel Popescu: “prescriptorii, care pot să prescrie în mod nejustificat. Pacienții care pot să solicite fără a exista o rațiune medicală prescrierea de antibiotice. Producătorul, care din interes economic, poate să promoveze excesiv utilizarea de antibiotice. Este importantă și comercializarea prin farmacii cu eliberarea de antibiotice fără prescripție. Peste tot, decidenții care intervin sau nu intervin suficient ca să limiteze fenomenul.”

Antibioticul nu tratează gripa sau răceala!

Consilier presidențial, prof. dr. Loreta Păun: “statisticile internaționale poziționează țara noastră în top în ceea ce privește consumul de antibiotice per capita și pe ultimele locuri în ceea ce privește conștientizarea în rândul populației a faptului că utilizarea antibioticelor nu este eficientă în tratarea gripei și răcelii. Ceea ce relevă deopotrivă vulnerabilități ale sistemului de sănătate, dar și lipsa de informare și educație pentru sănătate. Infecțiile asociate asistenței medicale reprezintă o deficiență majoră a sistemului de sănătate românesc.”

Medicii de familie spun că există inclusiv jocuri prin care copiii pot fi educați încă de mici să aibă grijă de sănătatea lor. Mai mult, aceștia atrag atenția că laboratoarele de analiză trebuie să își adapteze Kit-urile de antibiograme.

Comitet Național pentru Limitarea Rezistenței la Antimicrobiene

În sedința de Guvern de astăzi a fost aprobată înființarea Comitetului Național pentru Limitarea Rezistenței Antimicrobiene. Acesta are drept scop utilizarea prudentă a antibioticelor, inclusiv în mediul veterinar. Comitetul are 15 membri și va fi coordonat de Ministerul Sănătății.

 

 

 

 

Articole recente

  • Sănătatea femeii

Patologiile precanceroase ale colului uterin tot mai des întâlnite la tinere

Identificarea și tratamentul precoce al patologiilor precanceroase ale colului uterin joacă un rol crucial în…

februarie 7, 2024
  • Știri de actualitate

Consult ginecologic complet cu bilet de trimitere

decembrie 29, 2023
  • Deciziile autorităților în domeniul sănătății publice

S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate!

S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate! S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate! Ministerul Sănătății a…

octombrie 20, 2023
  • Sănătatea femeii

Consultul senologic efectuat anual vă poate salva viața!

Consultul senologic efectuat anual vă poate salva viața! Cancerul mamar este o afecțiune care afectează…

octombrie 20, 2023
  • Sănătate Publică

A fost lansată prima organizație dedicată bolnavilor cu afecțiuni endocrinologice

A fost lansată prima organizație dedicată bolnavilor cu afecțiuni endocrinologice. Este prima organizație din țara…

octombrie 17, 2023
  • Sănătate Publică

Numărul pacienților diabetici crescut cu o treime în 5 ani

Numărul pacienților diabetici a crescut cu o treime în 5 ani. În acest moment, sunt…

octombrie 11, 2023