Categorii: Medicii vă vorbesc Stiri si noutati

43 de pacienți cu cancer de sânge transplantați în timpul pandemiei

43 de pacienți cu cancer de sânge transplantați în timpul pandemiei. Medicii hematologi de la Institutul Clinic Fundeni spun că fac anual 200 de astfel de transplanturi de celule stem hematopoietice.

Care sunt simptomele cancerelor de sânge?

Specialiștii spun că văd tot mai des cazuri de mielom multiplu. Este foarte important să facem analizele în fiecare an, pentru că această boală poate fi depistată cu o analiză banală.

Președintele Societății Române de Transplant Medular, prof. dr. Alina Tănase: “Pe lângă simtome ca febra, sângerările sau echimozele, acest tip de boală se poate descoperi cu o simplă hemogramă. Dac[ vorbim de leucemie acută, aceasta debutează de obicei brusc.Debutează cu febră, debutează cu stare generală alterată, pot exista sângerări. Pot exista multe echimoze. O simplă hemogramă, deci o analiză de sânge banală poate să ne îndrume imediat către un astfel de diagnostic. (…) Nu se poate face prevenție, nu există o metodă prin care putem preveni apariția unui cancer de sânge. Sigur că trebuie să ne facem analizele în mod regulat și orice modificare a acestor analize uzuale trebuie să ne ducă la un consult de specialitate. În momentul în care depistăm o astfel de boală și începem repede tratamentul șansele să obținem o remisiune sunt mult mai mari.”

43 de pacienți cu cancer de sânge transplantați în timpul pandemiei

Pentru cei mai mulți dintre acești pacienți transplantul de celule stem hematopoietice reprezintă o șansă în plus la viață. 37 de bolnavi așteaptă un donator compatibil.

Președintele Societății Române de Transplant Medular, prof. dr. Alina Tănase: “În această situație specială, cu care nu ne-am mai confruntat, am reușit, totuși, să continuăm procedurile de transplant de ugență. În primele patru luni ale anului am făcut 43 de transplanturi. E drept că procentul este mai mic cu aproximativ 30% decât anul trecut. Încă din luna februarie am făcut reglementări legate de procedura de transplant în timpul pandemiei. Aceste boli nu stau pe loc și este important să ajutăm cât mai mulți pacienți. Pentru asta, avem nevoie și de cât mai mulți oameni înscriși în registru.”

Cine poate dona celule stem hematopoietice?

Oricine poate salva viața unui pacient cu un tip de cancer al sângelui. Singurele condiții sunt să aibă între 18 și 45 de ani și o stare de sănătate bună. Trebuie să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, care este conectat cu registrele din alte 52 de țări.

Director General al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, dr. Aurora Dragomirișteanu: “Înscrierea ca donator voluntar în Registru este foarte simplă. Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, să vă informați și să urmați pașii de înscriere. Primiți acolo toate instrucțiunile pas cu pas ca totul să meargă așa cum trebuie. Înscrierea în Registru nu înseamnă în mod obligatoriu că veți și dona. Dacă se va întâmpla să fie o compatibilitate de 100% cu un pacient geamăn cu dv., atunci aveți șansa unică de a dona și salva o viață.”

Ce sunt celulele stem hematopoietice?

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii. Celulele stem stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui şi a sistemului imunitar. Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduva osoasă. Ele sunt folosite în tratarea și vindecarea cancerelor de sânge. Cei care au donat spun că procesul nu este dureros și nici periculos.

Articole recente

 • Medicii vă vorbesc
 • Stiri si noutati

Peste o treime dintre români au o boală cronică

Peste o treime dintre români au o boală cronică. Specialiștii spun că, din păcate, pacienții…

iulie 14, 2020
 • Stiri si noutati
 • Tehnologie în medicină

Un robot face dezinfecție la Spitalul Universitar

Un robot face dezinfecție la Spitalul Universitar. Aparatul cu raze ultraviolete este  folosit pentru sterilizarea…

iulie 14, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Spitalul suport Monza Metropolitan își reia activitatea non-COVID

Spitalul suport Monza Metropolitan își reia activitatea non-COVID. Reprezentanții spitalului au anunțat că ultimul pacient…

iulie 14, 2020
 • Medicii vă vorbesc
 • Stiri si noutati

Medicii iau atitudine față de cei care nu cred în COVID-19

Medicii iau atitudine față de cei care nu cred în COVID-19. Obosiți după atâtea luni…

iulie 14, 2020
 • Stiri si noutati

Ministrul Sănătății: “Nu suntem într-un colaps medical”

“Nu suntem într-un colaps medical.” Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății care spune că…

iulie 13, 2020
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

Vaccinul antigripal s-ar putea face în farmacii

Vaccinul antigripal s-ar putea face în farmacii. Președintele CNAS spune că există un demers legislativ…

iulie 10, 2020