Categorii: Sănătate Publică

36.800 de români mor anual din cauza fumatului

36.800 de români mor anual din cauza fumatului. Potrivit specialiștilor acest obicei duce la boli grave care ucid. Practic, populația unui oraș mai mic dispare anual. Nici costurile cu tratamentele bolnavilor nu sunt de neglijat. În cifre, îngrijirea medicală a acestor bolnavi înseamnă 24 de miliarde de lei, adică 4,2% din PIB-ul României.

Tot mai mulți copii se apucă de fumat

Potrivit unui document întocmit și semnat de peste 350 de ONG-uri și organizații medicale consumul de tutun în România reprezintă o urgență de sănătate publică. Acestea trimit încă un apel către autorități și le cer să modifice și să completeze legislația privind controlul tutunului. Dintr-un calcul simplu reiese că într-un an, în România, mor 36.800 de oameni din pricina bolilor cauzate de fumat. În cifre, îngrijirea medicală a acestor bolnavi înseamnă 24 de miliarde de lei, adică 4,2% din PIB-ul României și 5% din cheltuielile totale ale sistemului de sănătate.

36.800 de români mor anual din cauza fumatului

Datele sunt îngrijorătoare mai ales când voorbim despre tentații copiilor.

-aproape jumătate de milion de copii români cu vârsta între 10 şi 18 ani (477.050), reprezentând aproximativ un sfert din totalul copiilor din această categorie de vârstă, au încercat cel puţin o dată în viaţă să fumeze (Studiu Unicef 2015)

– 14,6% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează actual tutun (au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce înseamnă că aproximativ 90.000 de copii (90.699) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici (WHO Global Youth Tobacco Survey 2017)

– 30.690 copii cu vârsta de 15 ani, reprezentând 14% din totalul acestei categorii de vârstă, fumează deja zilnic (WHO Health Behaviour in School-aged Children 2014)

Solicitările din document, adresate Parlamentului și Guvernului României:

 1. Adoptarea de urgență a modificărilor legislative care să îndepărteze orice surse de publicitate și promovare, directă și indirectă, pentru produsele din tutun.
 2. Modificarea și completarea urgentă a legislației din domeniul reducerii consumului de tutun în ceea ce privește utilizarea produselor din tutun, nicotină sau țigări electronice în spațiile publice închise.
 3. Adoptarea de politici fiscale uniforme pentru toate produsele din tutun, adresând vidul legislativ care permite taxarea la niveluri inferioare a produselor noi apărute pe piață.
 4. Direcționarea taxelor suplimentare aferente în campanii educaționale la nivel național adresate prioritar grupei de vârstă de debut a consumului de tutun-13-15 ani, precum și pentru sprjinirea renunțării la fumat.

Lista completă a organizațiilor și persoanelor fizice susținătoare ale Inițiativei 2035 Fără Tutun poate fi regăsită la adresa: www.2035faratutun.ro

Articole recente

 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

450 de noi cazuri de infectări cu SARS-COV-2

450 de noi cazuri de infectări cu SARS-COV-2. Autoritățile au raportat astăzi un număr mare de noi infectări cu noul…

iulie 2, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Ministrul Sănătății: „Ne-am relaxat un pic cam devreme!”

„Ne-am relaxat un pic cam devreme!” Nelu Tătaru este de părere că această creștere a numărului de cazuri de infectări…

iulie 1, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Institutul “Marius Nasta”  închide secția exterioară Zerlendi

Institutul “Marius Nasta”  închide secția exterioară Zerlendi. Astfel, 140 de paturi, jumătate destinate pacientului cu afecțiuni pneumologice și jumătate pacientului…

iulie 1, 2020
 • Stiri si noutati

Directorul OMS: “Ce e mai rău încă nu a venit!”

“Ce e mai rău încă nu a venit!” Directorul Organizației Mondiale a Sănătății spune că numărul cazurilor de coronavirus sunt…

iunie 30, 2020
 • Stiri si noutati

Un nou virus periculos, descoperit în China

Un nou virus periculos, descoperit în China. Oamenii de știință spun că este vorba despre o nouă tulpină de gripă…

iunie 30, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Medicii de familie fac un apel la responsabilitate!

Medicii de familie fac un apel la responsabilitate! În contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu SARS-COV-2,…

iunie 30, 2020