Categorii: Sănătate Publică

328 de localități nu au medic de familie

328 de localități nu au medic de familie. Asta înseamă că aproape 600 de mii de români nu au nici un medic în localitatea în care stau. Cifrele îngrijorătoare au fost date publicității de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

1 414 localități au un număr insuficient de medici de familie

Datele arată clar că 2,52% din populația României nu au nici un medic de familie în comuna în care locuiesc.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie: “În total 328 de localităţi (comune) nu au niciun medic de familie. Necesarul calculat în funcţie de populaţia din aceste localităţi este de 376 de medici de familie. Populaţia totală a acestor comune este de 559.611 locuitori. Asta înseamnă 2,52% din populaţia României. Dintre acestea, 282 de localităţi au peste 900 de locuitori, niciun medic de familie şi un necesar de 330 de medici de familie. (…) 1.069 de localităţi au deficit de un medic de familie. 231 de localităţi au deficit de câte doi medici de familie. Deficitul total aferent acestor localităţi fiind de 462 de medici de familie. 49 de localităţi au un deficit de câte trei medici de familie. Și deficit total de 147 de medici de familie. Şapte localităţi au un deficit de 11, 12, 13, 14 sau 15 medici de familie, fiind în total necesari încă 87 de medici de familie. ”

328 de localități nu au medic de familie

Există și localități cu excedent de specialiști. Analiza arată că  271 de localităţi au un excedent total de 575 de medici de familie. Aceste localităţi sunt atât oraşe, cât şi comune. Cel mai mare excedent este în municipiul Bucureşti, respectiv 100 de medici de familie.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie: “România nu este singura ţară europeană care se confruntă cu lipsa medicilor de familie. Alte ţări europene au acţionat însă şi continuă să acţioneze pentru a remedia această situaţie. O serie de recomandări ale Comisiei Europene şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi rapoarte rezultate în urma asistenţei tehnice furnizate de Banca Mondială şi OMS sunt disponibile Guvernului României pentru a face intervenţiile necesare imediat. Strategia pentru medicina de familie şi planul pentru resurse umane, dezvoltate în anul 2012, respectiv 2016, nu au fost transpuse niciodată în acţiuni concrete pentru remedierea situaţiei.”

Articole recente

 • Medicii vă vorbesc
 • Stiri si noutati

Peste o treime dintre români au o boală cronică

Peste o treime dintre români au o boală cronică. Specialiștii spun că, din păcate, pacienții…

iulie 14, 2020
 • Stiri si noutati
 • Tehnologie în medicină

Un robot face dezinfecție la Spitalul Universitar

Un robot face dezinfecție la Spitalul Universitar. Aparatul cu raze ultraviolete este  folosit pentru sterilizarea…

iulie 14, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Spitalul suport Monza Metropolitan își reia activitatea non-COVID

Spitalul suport Monza Metropolitan își reia activitatea non-COVID. Reprezentanții spitalului au anunțat că ultimul pacient…

iulie 14, 2020
 • Medicii vă vorbesc
 • Stiri si noutati

Medicii iau atitudine față de cei care nu cred în COVID-19

Medicii iau atitudine față de cei care nu cred în COVID-19. Obosiți după atâtea luni…

iulie 14, 2020
 • Stiri si noutati

Ministrul Sănătății: “Nu suntem într-un colaps medical”

“Nu suntem într-un colaps medical.” Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății care spune că…

iulie 13, 2020
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

Vaccinul antigripal s-ar putea face în farmacii

Vaccinul antigripal s-ar putea face în farmacii. Președintele CNAS spune că există un demers legislativ…

iulie 10, 2020