Categorii: Sănătatea femeii

2 din 3 cupluri nu merg la medic înainte de a face un copil

2 din 3 cupluri nu merg la medic înainte de a face un copil.  60% dintre cuplurile care fac un copil nu îşi fac analizele necesare înainte de a obţine sarcina. Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de o clinică de specialitate din București.

Jumătate dintre sarcini sunt obținute accidental

Aproape jumătate dintre viitorii părinţi spun că nu şi-au planificat să facă un copil, iar sarcina a fost o întâmplare. O treime dintre cupluri susțin că şi-au dorit sarcina, dar că nu au considerat necesar să meargă la medic înainte de concepție.

Medic primar obstetrică-ginecologie, dr. Chadi Muheidli: “pentru sănătatea sarcinii și a fătului, este esențial să știm cât mai multe despre sănătatea părinților. Un consult înainte de concepţie ne ajută să vedem dacă există riscuri pentru sarcină. Sunt numeroase infecții care pot fi transmise fătului în timpul sarcinii, infecții de existenţa cărora putem afla prin control şi analize specifice. Riscurile care pot fi prevenite țin de mycoplasma, ureaplasma, citomegalovirus, rubeola, rujeola și varicela. Ele pot provoca malformații fătului sau pot duce la avort spontan. În unele cazuri vedem dacă persoana este imunizată, în altele putem trata, tocmai pentru a evita anumite probleme în timpul sarcinii”.

2 din 3 cupluri nu merg la medic înainte de a face un copil

Sondajul mai arată că, deși multe dintre viitoarele mame înțeleg să adopte un stil de viață mai sănătos după ce rămân însărcinate, le este totuşi greu să facă asta. Aproximativ 10% dintre cele care erau fumătoare înainte de sarcină au continuat să fumeze și în timp ce erau însărcinate. Alte 17% dintre mamele care au răspuns sondajului spun că au redus numărul de țigări fumate, dar nu au putut renunța.

Atenție la greutatea din timpul sarcinii!

În ceea ce privește alimentația, aproape jumătate dintre gravide și-au păstrat același regim alimentar ca înainte de a rămâne însărcinate. În plus, 8 din 10 au declarat că nu au făcut mişcare în timpul sarcinii. Într-un sfert dintre situaţii, viitorii tătici adoptă şi ei regimul alimentar al partenerei. În acest context, 43% dintre gravide au luat în greutate peste limita considerată normală de către medici.

Medic primar obstetrică-ginecologie, dr. Tarek Abdou: “În general, se consideră normal un plus de până la 15 kilograme pe parcursul sarcinii. E greșit să considerăm că viitoarea mamă trebuie să mânânce pentru doi, întrucât organismul femeii va cere atunci când are nevoie de nutrienți suplimentari, de regulă în a doua parte a sarcinii. Prea multe kilograme în plus pot provoca serioase probleme de sănătate viitoarei mămici și mă refer aici în special la hipertensiunea în sarcină sau chiar la riscul de naștere prematură”.

De altfel, kilogramele acumulate în sarcină pot deveni o problemă și după naștere. Mai bine de o treime dintre mămici nu au reușit să revină la greutatea de dinainte de a rămâne însărcinate nici la un an după naștere, potrivit sondajului. Totuși, doar 6% dintre ele au apelat la ajutorul unui nutriționist în această perioadă.

Studiul a fost realizat în perioada octombrie – noiembrie 2018, pe un eşantion reprezentativ de peste 1.100 de femei, și are o marjă de eroare de +/- 3,7%.

Articole recente

 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

1.139 de pacienți cu COVID-19 sunt internați la terapie intensivă

1.139 de pacienți cu COVID-19 sunt internați la terapie intensivă. Potrivit autorităților, în ultimele 24…

noiembrie 20, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Medicii rezidenți vor fi repartizați de săptămâna viitoare

Medicii rezidenți vor fi repartizați de săptămâna viitoare. Ministerul Sănătății demarează marți, 24 noiembrie 2020…

noiembrie 20, 2020
 • Medicii vă vorbesc
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

Dr. Gheorghiță: Vaccinarea este cea mai eficientă cale prin care putem reveni la normalitate

Vaccinarea este cea mai eficientă cale prin care putem reveni la normalitate, spune coordonatorul  campaniei…

noiembrie 20, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Nu mai sunt locuri la ATI în Capitală

Nu mai sunt locuri la ATI în Capitală. Ministerul Apărării Naționale a anunțat că 15…

noiembrie 19, 2020
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Guvernul a reglementat telemedicina

Guvernul a reglementat telemedicina. Astfel, pot fi furnizate servicii medicale la distanță, prin telemedicină, de…

noiembrie 19, 2020
 • Boli infecțioase
 • Sănătate Publică

10.108 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2

10.108 cazuri noi de persoane infectate cu SARS–CoV–2 Din păcate, în ultimele 24 de ore…

noiembrie 19, 2020