Categorii: Medicii vă vorbesc Stiri si noutati

2 din 10 români suferă de dureri de stomac

2 din 10 români suferă de dureri de stomac. Medicii atrag atenția că aceste dureri pot ascunde boli serioase, precum ulcerul sau cancerul.

Cand ar trebui să ne îngrijoreze durerea de stomac?

Potrivit specialiștilor, 20% din populația României se confruntă cu dureri de stomac, acestea putând fi resimțite ca arsură, presiune, senzație de prea plin, jenă sau pur și simplu durere.

Medic primar gastroenterology, dr. Elena Ciupercă: “Cauzele durerii de stomac sunt diverse, de la dereglări funcționale la gastrită de diferite cauze, ulcer peptic și cancer. Conform studiilor endoscopice, mai mult de 70% din pacienții cu durere de stomac au dispepsie funcțională. Cu alte cuvinte, deși persoanele respective au durere de stomac, nu se decelează o boală organică. Sub 10% din pacienții cu dureri de stomac au ulcer și la mai puțin de 1% se identifică o tumoră. Durerea în abdomenul superior poate să apară însă și în afecțiuni colecistice (colecistită, litiază biliară), pancreatice (pancreatită acută sau cronică, tumori de pancreas, formațiuni chistice), hepatice (tumori hepatice, tromboză de vena porta), sau cu originea în intestinul subțire sau gros (ulcer duodenal, duodenită, intestin iritabil, tumori intestinale, apendicită acută). Caracterele durerii și examenul clinic nu pot stabili întotdeauna apartenența durerii și atunci apelăm la analize, la explorări imagistice (ecografie abdominală, CT/RMN) sau la explorări endoscopice.”

2 din 10 români suferă de dureri de stomac

Pacientul ar trebui să se îngrijoreze dacă durerea de stomac debutează la vârsta de peste 45-50 de ani. De asemenea, există o problem și dacă sunt resimțite tulburări la înghițire, anemie, dacă există un istoric familial de cancer gastric. Scăderea neintenționată în greutate sau vărsăturile persistente trebuie să vă ducă la medic de urgență.

Medic primar gastroenterolog, dr. Elena Ciupercă: „Probabil boala de care ne temem cel mai mult este cancerul gastric, care adesea este diagnosticat în stadii avansate și are un prognostic prost, cu o rată de supraviețuire de aproximativ 27% la 5 ani. În alte situații poate fi vorba despre o patologie tumorală cu altă origine (ficat/pancreas/colecist) sau despre o afecțiune acută care necesită evaluare și intervenție medicamentoasă sau chirurgicală promptă (colecistită acută, pancreatită acută, apendicită acută); în toate aceste situații, durerea poate avea aceeași localizare ca durerea de stomac și ne poate „păcăli”.

Alimentația necorespunzătoare, cu mese „sărite”, cu consum crescut de alimente acre sau iuți, băuturile carbogazoase, fumatul, alcoolul și stresul pot contribui la apariția și persistența durerilor de stomac.

Articole recente

 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Spitalul Clinic Colentina solicită DSP aviz de funcționare în regim mixt

Spitalul Clinic Colentina solicită DSP aviz de funcționare în regim mixt. Reprezentanții spitalului vor depune…

mai 6, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Vaccinarea anti-COVID se va putea face de sâmbătă fără programare

Vaccinarea anti-COVID se va putea face de sâmbătă fără programare. Persoanele peste 60 de ani,…

mai 6, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Majoritatea centrelor AstraZeneca vor avea alocat vaccin Pfizer

Majoritatea centrelor AstraZeneca vor avea alocat vaccin Pfizer. Președintele CNCAV precizează că acest lucru se…

mai 6, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati

Când am putea renunța la masca de protecție?

Când am putea renunța la masca de protecție? Ministrul Sănătății crede că această variantă este…

mai 6, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

România a depășit pragul de 5 milioane de doze de vaccin administrate

România a depășit pragul de 5 milioane de doze de vaccin administrate. Au fost vaccinate…

aprilie 28, 2021
 • Sănătate Publică
 • Stiri si noutati
 • Vaccinarea

Vaccinarea anti-COVID s-ar putea face și fără programare

Vaccinarea anti-COVID s-ar putea face și fără programare. Această regulă s-ar putea aplica chiar din…

aprilie 27, 2021