Sănătatea copilului

130 de mii de români suferă de epilepsie

Avem numai 4 medici epileptologi

130 de mii de români suferă de epilepsie, iar pentru cei care nu răspund la tratament sunt numai 4 medici specializați pentru a ține sub control boala. Medicii și pacienții le cer autorităților medicamente noi, iar celor din jur să renunțe la prejudecăți.

130 de mii de români suferă de epilepsie

Medicul neurolog, Ioana Mândruţă: “Aproximativ 130.000 de pacienţi cu epilepsie – dacă este să extrapolăm datele europene la populaţia României. În acest moment, au la dispoziţie mai multe medicamente din generaţia I şi generaţia a II-a de antiepileptice la nivel european. De asemenea, există câteva centre care pot prelua pacienţii cu epilepsie pentru investigaţii mai complexe. Există un program naţional care funcţionează în Spitalul Universitar şi Spitalul “Bagdasar Arseni”. Programul  oferă o alternativă pacienţilor care au epilepsii necontrolate de tratament pentru care ar putea exista soluţii chirurgicale sau soluţii de neuromodulare.”

Sunt foarte mulți pacienți care aleg să își cumpere singuri tratamentul tocmai pentru ca cei din jur să nu afle de boala lor.

“Avem nevoie de medicamente noi”

Șefa Secţiei de Neurologie Pediatrică de la Spitalul de Copii„Victor Gomoiu“, dr. Raluca Teleanu: “Pacienții cu epilepsie au nevoie de medicamente performante. Ne dorim să avem pe piață o varietate mai mare de medicamente noi care se folosesc și în alte țări occidentale și care sunt eficiente. (…)Acești copii au altă viață față de copiii care nu trebuie să stea sub stigmatul bolii ăsteia. În momentul ăsta încercăm să aducem această boală la lumină și să arătăm că acești copii sunt niște copii obișnuiți. “

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Prima nevoie este legată de introducerea medicamentelor noi, medicamente inovative. Va exista posibilitatea să introducem mai multe molecule, nu doar pentru pacienții bolnavi de epilepsie, ci pentru mai multe patologii. Vorbeam de acel program de implantarea dispozitivelor pentru pacienții cu epilepsie, dar care fizic nu a putut fi realizat pentru că avem nevoie de dotările necesare.”

Canabisul în scop medicinal ar putea fi o soluție?

Medicii spun că sunt molecule, cum ar fi canabisul, care ar putea avea beneficii în tratarea unor forme de epilepsie.

Medicul neurolog, Ioana Mândruţă: “Canabisul medicinal este o moleculă în forma ei utilizabilă medical pentru care există studii, este aprobată în anumite ţări, cum ar fi în SUA, este o moleculă care ar putea aduce beneficii în anumite forme de epilepsie şi anumite forme de durere în cancer de exemplu.”

Și ministrul sănătății a vorbit despre această posibilitate.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: “Am deschis inclusiv acea dezbatere despre canabisul medicinal foarte bun în anumite forme de epilepsie. Aș vrea să vă fac o mărturisire. Mi-a fost foarte greu să încep această discuție pentru că fiul meu a fost condamnat pentru trafic de droguri și putea fi interpretată povestea asta în fel și chip. Dar dincolo de orice speculație, pe mine și pe cei din jurul meu ne interesează pacienții. ”

Ministrul Sănătății a anunțat că se va realiza un protocol cu serviciul de urgență ca în cazul persoanelor care suferă de epilepsie să fie trimise ambulanțe cu personal care știe cum să procedeze în astfel de cazuri.

În fiecare an, pe 26 martie, este marcată Ziua Internaţională a Luptei împotriva Epilepsiei.

 

 

Articole recente

  • Sănătatea femeii

Patologiile precanceroase ale colului uterin tot mai des întâlnite la tinere

Identificarea și tratamentul precoce al patologiilor precanceroase ale colului uterin joacă un rol crucial în…

februarie 7, 2024
  • Știri de actualitate

Consult ginecologic complet cu bilet de trimitere

decembrie 29, 2023
  • Deciziile autorităților în domeniul sănătății publice

S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate!

S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate! S-a reluat tipărirea cardurilor de sănătate! Ministerul Sănătății a…

octombrie 20, 2023
  • Sănătatea femeii

Consultul senologic efectuat anual vă poate salva viața!

Consultul senologic efectuat anual vă poate salva viața! Cancerul mamar este o afecțiune care afectează…

octombrie 20, 2023
  • Sănătate Publică

A fost lansată prima organizație dedicată bolnavilor cu afecțiuni endocrinologice

A fost lansată prima organizație dedicată bolnavilor cu afecțiuni endocrinologice. Este prima organizație din țara…

octombrie 17, 2023
  • Sănătate Publică

Numărul pacienților diabetici crescut cu o treime în 5 ani

Numărul pacienților diabetici a crescut cu o treime în 5 ani. În acest moment, sunt…

octombrie 11, 2023